Botezul - obiceiuri
sunshine Buna, fetelor! Am mai deschis un subiect si in discutii generale, dar nu stiu daca il citeste cineva si cum am vazut aici subiecte asemanatoare, vin si eu la voi cu o intrebare. Fosta mea colega de banca m-a intrebat daca vrem sa fim nasi fetitei lor (cu nasii de la nunta au avut ceva discutii, asa ca acum au nevoie de nasi pt. copil). Si as vrea sa stiu in ce ma bag. Adica cum se procedeaza, ce trebuie sa faca nasii chiar in momentul botezului, ce trebuie cumparat pt. copil, pt. parinti, se dau bani sau cadouri. N-am mai fost pusa deloc in situatia asta si mi-e cam frica sa nu se lase cu discutii sau ce mai stiu eu ce probleme.
ginad Nu e mare lucru, din ce am vazut, mai ales daca e in Bucuresti. Si eu o sa botez un copil, dar in Suceava, o sa intreb ce obiceiuri sunt acolo. Trebuie sa cumperi o panza alba (se numeste crasma)in care in care infasori copilul cand il scoate din cazan, o fasa (poti sa iei la metraj), prosop sa-l stergi si un set complet de hainute sa-l imbraci dupa botez. Mai trebuie un prosop, sapun, o sticluta cu ulei -pentru preot, dar nu cred ca nasii trebuie sa le cumpere. Sa citesti crezul inainte, dintr-o carte de rugaciuni, cica ar trebui sa-l stii pe de rost, dar e greu si de citit..in rest iti spune preotul ce sa faci in biserica. Lumanare, plata slujbei, bomboane de servit in biserica..si cam atat. A doua zi se mai face o baie copilului (mir) si mai trebuie un set de haine. Astea sunt obligatorii,dar poti sa mai cumperi daca e fetita -traditionalii cercei-sau alt cadou pentru baiat. Oricum,e foarte frumos, merita toata cheltuiala.
sunshine Multumesc mult, ginad! Sunt convinsa ca merita toata cheltuiala, mai ales ca fetita e o dulceata.[bibe]
blanca000 Spuneti-mi si mie , cele ce ati botezat..ce si cum sa fac? Voi boteza un ingeras de fetita acum la sf lunii octombrie, ieri ne-au propus si am acceptat si abia astept. Dar nu prea stiu ce sa fac, asa ca va rog frumos sa imi spune-ti si mie ce ati facut voi.Ce sa ii cumpar si ce se face la biserica (ce se plateste acolo) Trebuie eu ca nasa sa iau si marturiile, si prosoapele, sapun, ulei. Va rog sa imi spuneti...[grup][pup] http://community.webshots.com/user/blanca_000
ralucah In primul si in primul rand nasii devin parinti spituali ai copilului(biserica considera botezul ca fiind practic o a doua nastere). Asta inseamna ca datoriile lor morale se intind pe toata viata acestuia. Copilul fiind prea mic, nasii marturisesc credinta pentru acesta si datoria de a-l indruma in aceasta credinta toata viata. Pentru botez nasii trebuie sa cumpere: lumanare de botez (ajunge pana la 700.000 lei din trandafiri); un prosop mare (cu care stergeti copilul dupa "baia" din cazan") un sapun, o sticla de ulei (care se sfinteste in timpul slujbei) o sticla de vin, hainute noi pentru schimbat. La inceput preotul face dezlegarile la intrarea in biserica (te lepezi de Satana) dupa care nasii citesc (sau recita) Crezul. Apoi are loc slujba de botez in biserica + prima impartasanie a copilului. A doua zi nasa face baie copilului si il da cu mir. La sase saptamani nasii merg cu copilul la biserica pentru a fi din nou impartasit. Este bine ca in preajma marilor sarbatori sa mergeti cu copilul la biseica pentru impartasanie si eventual la aceeasi biserica unde a-ti botezat pentru a crea o legatura de durata intre copil si preotul-biserica respectiva. Sper ca v-am ajutat cat de putin.
blanca000 Va rog mult sa imi spuneti , voi fosta nasici sau actuale mamici, ce hainute sa cumpar pt bb la botez (voi fi nasica). Daca nu am copii ,deocamdata, nu stiu cu ce se imbraca un copil. Imi puteti spune ca hainute sa cumpar pt bb fetita? Am fost ieri in mag Obor si mi-am prins ureghile acolo intre hainute...spuneti-mi ce si cum, din ce material, ce marime (tanand cont ca bb are 2 luni si 4,2 kg). Va rog mult... http://community.webshots.com/user/blanca_000
liliana csaki Blanca, trebuie sa-i cumperi un rand de hainute pt. botez si inca unul pt. baita de a doua zi. Un rand de hainute presupune: un body, un costumas sau rochita, dres, eventual papucei, caciulita(bonetica). Marimea care i-ar veni este 62(3 luni). Vezi ca exista si niste seturi speciale de botez, albe cu argintiu, in cutia respectiva ai aproape tot. Arata cam asa: http://community.webshots.com/photo/180855559/180858315KmCQXo [url="http://community.webshots.com/user/lilianacsaki"]Pozele noastre[/url]
blanca000 Multumesc mult Liliana, Am reusit si am cumparat 2 body-uri, pantalonasi cu ciorapel (uniti), un costumas roz (pentru a doua zi)cu pantalon si bluzita, cacilita de piele,plapiumioara matlasata,prosop cu gluga, caciulita mai grosuta si un set din acela alb cu argintiu cu rochita superb!!. Dar mi se pare subtire sa o imbrac in el si vreau sa ii cumpar un costumas mai grosut si un pic elegant pentru cand o scot din biserica si o salopeta de fas. Nu am gasit asa ceva pana acum si am cautat, pe unde mai sunt magazine de copii unde pot gasii lucruri mai elegante??? http://community.webshots.com/user/blanca_000
roandre Fetelor vroiam sa va intreb daca trebuie sfintite cruciulitele de pus in piept? AEu le-am cumparat din magazin dar nasa spune ca trebuiau luate doar de la biserica. Eu imi botez fetita pe 26 oct, sambata asta. Voi ce stiti? Mihaela si papusica mica Alexia Maria http://community.webshots.com/user/roandre
Moiraine7 blanca000, de unde ai luat prosop cu gluga?? tre' sa botez si io un baietel pe 13.11, n-am copii mici in familie si nu prea sunt la curent cu inventiile astea mai noi... de la voi am aflat de pachetele cu costumase de botez, m-am dus si le-am vazut in obor, buna idee! costumasele cu argintiu, afara de caciulita, mai au ceva? ca am vazut si niste seturi care aveau un schimb intreg, de la ciorapei pana la ce pui pe deasupra....
blanca000 Prosopelul l-am luat din magazin cu hainute de copii si e patrat micut dragut si intr-un colt este dublat ca o gluga. Foarte practic si frumos. Eu am reusit si i-am gasit o salopeta de iarna groasa, nu e din fas, foarte frumoasa, de deschide peste tot si se imbraca usor, e mai maricica dar pana se termina iarna creste si fata. Abia astept sa o tin in brate si sa o botez.[bis] http://community.webshots.com/user/blanca_000
petra
quote:
Originally posted by roandre
Fetelor vroiam sa va intreb daca trebuie sfintite cruciulitele de pus in piept? AEu le-am cumparat din magazin dar nasa spune ca trebuiau luate doar de la biserica. Eu imi botez fetita pe 26 oct, sambata asta. Voi ce stiti? Mihaela si papusica mica Alexia Maria http://community.webshots.com/user/roandre
Cruciulita daca o ai cumparata o dai preotului la botez si atunci o sfinteste odata cu slujba de la botez, o binecuvinteaza si o poti pune la copil. La toti numai bine!
petra Fetelor care ve-ti fii nase, sa nu omiteti nici un obiect de imbaracaminte , mai ales la biserica. Ma refer la caciulite si papucei. Se zice ca dupa botez copilul se imbraca in haine noi din cap pana in picioare, deci nu trebuie omis nimic. Chiar daca acum fiind rece puneti peste hainute si un costumas mai gros de iarna, sa-i incaltati pe finutii vostrii si cu papucei. A doua zi nu este chair asa de stricta treaba. Hainute noi, inseamna un body, ciorapei si un costumas cu sau fara caciulita deasupra cat sa stea in casa. V-am spus astea pentru ca si eu am botezat in ferbuarie acest an un baietel si am mers la biserica si am intrebat preotul sa vad daca nu sunt alte obiceiuri pe aici si mi-a zis preotul sa nu uit ca hainele sa fie din cap pana in picioare, adica inclusiv, caciulite si papucei(probabil ca se mai uita aceste accesorii vestimantare) Eu am dus si prospul pentru preot pentru ca asa ma vrut si mamica sigur uita. Nu am mai luat crijma(panza aia alba) ci am inlocuit-o cu un prosop mare alb(neaparat) care este si mai practic . Va dorest la toate succes, sa invatati Crezul, sa nu va planga finutii la botez si sa fiti nasici frumoase. Succes. La toti numai bine!
Dena Am si eu o intrebare: care sunt indatoririle parintilor bebeului botezat fata de nasii de botez? Deci ce trebuie sa le cumparam si in general ce trebuie sa pregateasca parintii pt botez. Va multumesc. Denisa si bebica din burtica - 36 sapt. "Nu ai pierdut daca ai cazut. Vei fi invins cu adevarat daca nu te ridici." G.Funakoshi
blanca000 Gata, am botezat minunea de fetita- MARIA ALEXANDRA [il], m-am descurcat desi eram emotionata toata si imi era sa nu scap BB din maini.La biserica au fost 3 fetite la botez in acelasi timp si daca m-am mai incurcat nu sa observat prea tare.Alexandra a fost cumintica si nu a plans deloc cand a fost botezata, dar nu i-a prea placut la imbracat ca nasa(eu) nu avea multa experinta cu imbracatul bebeilor asa ca a cam zdruncinat-o. A fost un pic frigut dar am imbracat-o repede repede si a fost bine. A doua zi la baita m-am descurcat de minune desi era prima baita ce o faceam unui bebe. Dar am norc cu finuta mea ca ii place la baie si nu a plans deloc. I-am dus si o iconita sa ii poarte noroc in viata. http://community.webshots.com/user/blanca_000
liliana csaki Blanca, sa-ti traiasca finuta, la cat mai multi finuti si de ce nu si un bb care sa faca fericita o nasica [url="http://community.webshots.com/user/lilianacsaki"]Pozele noastre[/url]
mama lui codrut Si eu multumesc pentru informatii si sfaturi -- si de asemenea si nasica puiului meu care va fi botezat duminica! Doamne ajuta si sanatate la toata lumea!
Catalin Subiect postat de paxela, 15/01/2005, 13:12:15 buna fetelor pe 5 februarie imi voi boteza baietelul si nu stiu ce obiceiuri sunt pt ocazia asta mama zicea ceva de baita de a doua zi ca ar trebuii, argint, flori dar nici ea nu isi aduce prea bine aminte iar nasii sunt si ei tineri si nu prea se pricep ma puteti sfatuii si pe mine? Alexa si bebe Silviu raspuns postat de adameasca, 15/01/2005, 22:16:40 Pai nasii trebuie sa ia un rand de haine pt copil, o crasma (o panza de 1.5 m si o fasa destul de lunga, parca la fel). O lumanare si eventual o bijuterie. Baita se face in ziua botezului sau a doua zi, iar in apa se pun muulte chestii gen aur, ag, bani, pix, jucarii, grau, porumb, ciulini, etc. :)) Si dupa se unge copilul la incheieturi cu miere si untura, sa fie dulce si sa nu traspire. Asa zice traditia. [:D] Ileana, [mamica] lui Luca(2 octombrie 2003) [url="http://community.webshots.com/user/adamestii"]pozele noastre [foto][/url] [url="http://community.webshots.com/user/adamestii2"]poze noi [foto][/url] raspuns postat de bebe2004, 16/01/2005, 00:00:39 La botezul baiatului meu lucrurile au stat cam asa: nasii au cumparat hainute pt a-l scoate din biserica, o crasma, o fasa, iar in capatul ei a pus putin busuioc, un prosop de baie, lumanarea de botez. In cadita se pun bani de argint(cine are, nu neaparat nasa), petale de trandafir, miere, un ou, fulgi din perna, crasma in care a fost scos din cristelnita, iar lumanarea de botez trebuie sa stea aprinsa pe parcursul baii. Si sapunul tot nasa il cumpara. La sfarsitul ritualului care trebuie sa fie in aceeasi zi, dar nu mai tarziu de 12 noaptea sau a doua zi, apa din cadita se arunca a doua zi la radacina unui copac, iar mama copilului trebuie sa o spele pe nasa pe maini(ca la legatoarea de la nunta) si sa o stearga cu un prosop, ambele cumparate de mama copilului si date cadou nasei. In acest moment cineva o poate murdari pe nasa pe maini cu ceva( ca la nunta). In camera unde se spala copilul pot sta doar femei sau domnisoare, nu barbati. Asa a fost la noi. Petrecere frumoasa. Alexandru si mama (26 apr 2004) [marinar] [url="http://pg.photos.yahoo.com/ph/andreeea77/my_photos"]noi[/url] [foto]
Catalin mesaj postat de Monique, 18/02/2005, 14:43:04 In Martie vom boteza (prima experienta !) baietelul unor prieteni(ortodocsi si noi si ei). Intrucat suntem novici nu prea stim care ar fi indatoririle nasilor ? 1. Panza alba (crisma)...la botezul feciorashului nostru mai mare (2a 10l) preotul doar l-a stropit pe capshor si ca urmare panza alba a fost doar un scutec de finet...suficient insa ! In religia ortodoxa se scufunda copilashul cu totul in cristelnita sau doar capushorul este usor stropit ? Panglica trebuie sa fie scurta (cum a fost la noi ) sau lunga (cum am citit aici pe forum, de lungimea crismei)? De fapt... ce semnificatie are panglica ? 2. Cine primeste copilashul in crisma: nasul sau nasa ? 3. Cine rosteste CREZUL : nasul sau nasa ? 4. Ce inseamna :"sa nu aduceti copilul in haine incopciate"...asa s-a exprimat preotul iar prietenii nostri n-au cerut alte detalii...iar noi suntem in ceata !...Copcii = capse ?!... 5. Sticluta cu ulei de masline de care trebuie sa fie ? Ce volum adica ? 6. Taxa de slujba de botez nu este una si aceeasi peste tot ? Am citit aici ca ar varia intre 500.000 si 4.000.000 lei. Si cum adica este o taxa oficiala si una...mai putin oficiala ?... 7. Deci copilashul se imbraca dupa botez cu hainele de la nasi ? (noi l-am dus la biserica in hainele de la nasi...) 8. A 2-a zi trebuie facuta baitza finului de cate nasa ? 9. Daruri : lantisor cu cruciulita sfintita in momentul botezului, bani ? 10. Ce altceva am omis caci sigur sunt o gramada de detalii pe care n-am reusit sa le cuprind aici ?...(lumanarea de botez cine o tine ?, cine tine copilashul in timpul slujbei ? mama ? nasa? nasul ? offf...sunt o gramada de intrebari...) Multumesc, Monique
Danna Monique, eu am botezat de doua ori si pot sa-ti spun ce am luat eu pentru botez. 1.Panza alba – am cumparat 1.5 m si am luat si un prosop cu caciulita. Dup ce a fost cufundat copilul in cristelinita (la ortodocsi asa se face) mi l-a pus preotul in brate unde aveam panza si pe deasupra am pus prosopul. Panglica se ia alb cu roz pentru fetita sau alb cu albastru pentru baietel. De la magazin mi s-a spus ca trebuie sa cumpar 1.5 m. Panglica se leaga in timpul slujbei de lumanare (ce semnificatie anume are nu stiu) si taie preotul din ea o bucata care ramane la biserica, iar restul la lumanare. 2.Inainte de a incepe botezul – preotul intreaba cine este nasul copilului si acela primeste copilul. 3.Fiind nasa celor doi copilasi eu am citit Crezul (la nici unul din botezuri nu m-a pus preotul sa-l spun). 4.Haine incopciate din ce stiu eu inseamna haine prinse in copci. 5.Am cumparat o sticluta de ulei de masline de 250 ml (cea mai mica care am gasit-o), dar preotul nu a folosit din ea, spunandu-mi ca au ei ulei sfintit. 6.In mod normal taxa de botez ar trebui sa fie aceeasi peste tot, dar difera de la biserica la biserica. Separat de taxa oficiala, se obisnuieste sa dai bani la preot, dascal, etc. 7.Copilul se imbraca dupa botez cu hainele primate de la nasi. 8.Baita de a doua zi se face de catre nasa. 9.Despre darurile facute de catre nasi – ramane la aprecierea nasilor. Eu le-am facut cadou micutelor botezate de mine – cercei, imbracaminte si incaltaminte, carucior si bani. 10.Daca tu vei tine copilul, lumanarea va fi tinuta de sotul tau si invers. [url="http://www.mioriticromanesc.home.ro"]Azara[/url]
Monique Danna, Multumesc mult pt raspunsuri ! Eu continui sa am o dilema : cine dintre cei 2 soti-nasi (noi adica) primeste copilul in crisma si citeste CREZUL ? Nasul sau nasa ? Ca doar amandoi suntem...nasi ! Deci...barbatul sau femeia ??? Monique
Chloe Buna fetelor, Am gasit acest forum din intamplare si ca multe dintre voi am devenit si eu dependenta. Sunteti minunate si ma bucur ca existati. Am si eu nevoie de un sfat din partea voastra va rog. Peste putin timp ma voi duce in Romania sa botez un baietel. Este prima oara cand voi fi nasa. M-am documentat aici pe forum si am aflat despre obiceiuri, biserica,crezul,hainute noi ptr. bebe,etc. Intrebarea mea este cati bani trebuie sa dau la masa fetelor??? Petrecerea se va tine la un restaurant nu foarte simandicos din Bucuresti iar parintii bebeului imi sunt prieteni foarte buni. Va multumesc si va astept cu sfaturi, Chloe
danamunti
quote:
Originally posted by Chloe
Buna fetelor, Am gasit acest forum din intamplare si ca multe dintre voi am devenit si eu dependenta. Sunteti minunate si ma bucur ca existati. Am si eu nevoie de un sfat din partea voastra va rog. Peste putin timp ma voi duce in Romania sa botez un baietel. Este prima oara cand voi fi nasa. M-am documentat aici pe forum si am aflat despre obiceiuri, biserica,crezul,hainute noi ptr. bebe,etc. Intrebarea mea este cati bani trebuie sa dau la masa fetelor??? Petrecerea se va tine la un restaurant nu foarte simandicos din Bucuresti iar parintii bebeului imi sunt prieteni foarte buni. Va multumesc si va astept cu sfaturi, Chloe
Pai da si tu cit sa acoperi meniul si sa le mai ramina si lor ceva (adica un meniu jumate sau doua meniuri chiar avind in vedere ca esti nasa).Sa-ti traiasca finutul! Monique eu cind am botezat-o pe finuta mea mie mi-a fost data s-o tin,iar de citit am citit atit eu cit si sotul meu crezul.Asa ne-a zis preotul ca si la mine era prima data cind botezam.Poate o sa-ti zica preotul totusi cine si cum face. Dana si [copil]Eric [url="http://es.pg.photos.yahoo.com/ph/munteanu_iuliana1979/my_photos"]Eric Gabriel[url]
danat Chloe bine ai venit pe forumul acesta si speram sa iti placa si sa-ti fie de ajutor! SI eu aveam aceeasi dilema acum putin timp, caci pe 13 martie voi boteza un baietel, dar m-am "documentat" cu ajutorul fetelor de aici si am hotarit asa: i-am cumparat o icoana pictata pe lemn ca amintire de la nasi, cateva hainutze si ii vom da copilului si ceva bani la masa (cam dublu cat ar costa meniurile). Nu mai pun la socoteala si faptul ca mai platim biserica (care e 3 milioane!!!), luminarea, hainutzele pt botez si tot trusoul, inclusiv a doua zi la baitza. Sa nu ma intelegi gresit, eu nu ma vait aici, Doamne fereste, ca ne dorim foarte mult, inca de cand era bebele in burtica la mama lui, dar vreau doar sa-ti faci bine o socoteala a costurilor. Numai bine la toata lumea! "Prietenii sunt aceia care te iubesc chiar si atunci cand te cunosc" Dana [hia] mama lu'[copil]Radu Stefan (Fecioras de 2003) [foto][url="http://community.webshots.com/user/danateu"]Radu cel bun si blind si dulce si frumusel[/url]
Catalin Subiect initial: "Botezul" postat de fundita, 25/03/2005, 13:55:00 Sunt Mariana din Bacau si am si eu un bebe de 32 spt. Pe 2 aprilie voi boteza o floricica, pe Diana si deja cred ca le-am pregatit pe toate. I-am cumparat cadita, o iconita sfintita personalizata, hainute, cosmeticele necesare pentru un fundulet roz, am comandat lumanarea de botez. Am programat evenimentul si cam atat. Stie careva daca mai e ceva? Nu prea ma mai deplasez usor, indrumatori nu avem, parintii fetitei sunt si ei tineri si noi in breasla. [grup] raspuns postat de lucas, 25/03/2005, 15:44:21 la biserica mai trebuie: o sticluta mica de ulei, o sticluta mica de vin, sapun si prosop ptr. tata popa. si ptr. bebe pinza cind o scoti din apa si fasa. pinza pastreaz-o pentru ca o scoti si din cadita la prima baie dupa botez. sa-ti traiasca si sa fiti fericiti si al tau si finuta.
cesrob Nu are rost sa repet ce trebuie pentru un botez caci au spus fetele mai devreme. Hainutele trebuie sa fie de culoare alba. Ar fi indicat ca sa fie spalate hainutele care se dau direct pe piele(si introduse in balsam, bineanteles). Explicatie:in caz contrar se poate irita pielea bebelusului.
Catalin Subiect initial: Intrebare despre botez, postat de Stefana, 03/04/2005, 15:43:38 Salut! In curand o sa fiu nasica unui baietel scumpel. In zona noastra, a Moldovei, exista obiceiul ca botezul sa aiba loc joi, iar scaldatoarea si petrecerea, sambata. Intre timp, copilul trebuie sa stea "in mir", infasat in crisma. Insa am vazut ca prin sud mai ales se obisnuieste sa se faca botezul in aceeasi zi cu scaldatoarea si cu petrecerea. Si noi am vrea sa le facem in aceeasi zi. Preotul a zis ca nu-i nici o problema d.p.d.v. bisericesc, ca e doar in obicei. Voi ce spuneti? Este bine sa le facem in aceeasi zi? Voi cum ati facut? raspuns postat de pnt_loredana, 03/04/2005, 17:02:38 Fiind vorba doar de traditie si nu de incalcare a dogmelor bisericesti, nu vad de ce ar fi o problema ca totul sa se desfasoare in aceeasi zi. La mine asa a fost. Mi se pare ca e destul de stresant sa incepi de joi si sa termini tocmai sambata sau duminica. Sa-ti traiasca finutul!! LORI
iliuta Buna fetele;Vad ca nu s-a mai scris de mult la acest subiect dar sper din tot sufletul ca cineva imi va raspunde. Sambata voi boteza la Timisoara.Eu sunt din Suceava.As vrea sa stiu cate ceva din obiceiurile de la Timisoara.De exemplu daca se pune material la lumanare, daca se face scaldaciune a doua zi dupa botez,daca se cumpara la fel ca la noi crijma, hainute, fasa, prosop, sapun, si cam ce cadou i-as putea cumpara sa-i ramana ca amintire. Si inca ceva.Cam cati bani se dau preotului. Multumesc mult.[pup] Mihaela
Tia
quote:
Originally posted by ginad
Nu e mare lucru, din ce am vazut, mai ales daca e in Bucuresti. Si eu o sa botez un copil, dar in Suceava, o sa intreb ce obiceiuri sunt acolo. Trebuie sa cumperi o panza alba (se numeste crasma)in care in care infasori copilul cand il scoate din cazan, o fasa (poti sa iei la metraj), prosop sa-l stergi si un set complet de hainute sa-l imbraci dupa botez. Mai trebuie un prosop, sapun, o sticluta cu ulei -pentru preot, dar nu cred ca nasii trebuie sa le cumpere. Sa citesti crezul inainte, dintr-o carte de rugaciuni, cica ar trebui sa-l stii pe de rost, dar e greu si de citit..in rest iti spune preotul ce sa faci in biserica. Lumanare, plata slujbei, bomboane de servit in biserica..si cam atat. A doua zi se mai face o baie copilului (mir) si mai trebuie un set de haine. Astea sunt obligatorii,dar poti sa mai cumperi daca e fetita -traditionalii cercei-sau alt cadou pentru baiat. Oricum,e foarte frumos, merita toata cheltuiala.
La ce foloseste fasa? Ne pregatim si noi de botez si facem lista cu cele trebuincioase..
[url="http://pg.photos.yahoo.com/ph/tzia1968/album?.dir=/151f"]Alexandru[/url] [bibe]