| Sexualitatea |
| Donia |
Eu am o fetita mica (nu ma dati afara de aici, va rog), dar incerc inca de pe acum sa ma pregatesc, sa ma calesc, sa ma educ pentru viitor.
De ceva timp ma gandesc cum o sa fac fata momentului cand fata mea isi va incepe viata sexuala. As vrea sa nu se grabeasca, sa nu regrete dupa aceea, sa nu cedeze insistentelor doar pentru a fi "cool girl", sa stie cum sa se protejeze de boli si sarcina... Cu alte cuvinte, as vrea sa fie o experienta frumoasa pentru ea.
De ce mi-au venit gandurile astea inca de pe acum? Pentru ca am ramas socata de povestea unei colege care are o fata de aproximativ 20 de ani. Cam acum 3 ani, fiica ei (17 ani) avea deja o relatie stabila, iar colega mea a "mirosit" ca evenimentul urma sa se produca. Asa ca a discutat cu fiica ei si i-a spus ca o sa-i lase casa libera, atunci cand fiica doreste. Ceea ce s-a si intamplat, iar totul a decurs fara incidente.
Ei, eu am fost socata, dar colega mi-a spus: "mai bine sa o stiu acasa, decat pe furis cine stie unde". Si i-am dat dreptate. Mai ales ca ele au o relatie minunata, exista incredere, prietenie, respect.
Voi ce parere aveti? V-ati pus problema asta? Cum vom proceda? |
| lorelei_19 |
Hehehe, Donia, fata era batrana deja [:D]
Am o colega de serviciu si mi-a spus ca tot asha, vorbea cu maica-sa despre tot. Pe la 14 ani i-a spus ca vrea sa faca dragoste cu prietenul ei. A dus-o mama intai la doctor, si-a primit fata pilulele anti-baby, a mai trebuit sa astepte o luna, si apoi... s-a produs actul. Eu inteleg ca e bine sa-i fii prieten copilului, da chiar de la 14 ani????
Citeam ca acum media la care se incepe viatza sexuala la fete e de 12,8 ani [bang][bang][bang]
Salvati un inger:
www.casa-romanilor.ch/teodora.htm |
| descintec |
promit sa particip si eu fiindca ma arde destul de tare subiectul..poate tragem cu ochiul si pe forumul adolescentelor..au cateva subiecte tari de tot si raspunsurile sunt, pentru mine cel putin, uimitoare..unele naive de te sperii, altele extrem de bine documentate si mature..si normal, cateva socante si voit revoltatoare, absolut adorabile :)
dar acum am o intrebare: cum ati facut prima data dragoste? sub impulsul curiozitatii? presate de catre prieten? era vorba despre o relatie de dragoste? stiti ca se bate mult moneda pe faptul ca trebuie sa astepte sa fie sigure ca iubesc baiatul cu care o fac, sa fie pregatite bla bla...lorelei da o medie de 12,8 ani. eu ma gandesc ca in cazurile astea curiozitatea si poate presiune din afara isi spune cuvantul. fetele parca abia astepta sa o faca, sa scape odata de 'virginitatea asta incomoda si enervanta' :)
revin la intrebare. eu, intamplator, eram profund indragostita si relatia noastra dura de un an. eram si moarta de curiozitate ce-i drept. va spun sincer ca mie nu mi se pare foarte grav ca primul impuls sa fie curiozitatea. mie se pare firesc, omeneste. dar tocmai fiindca la mine a fost cu dragoste, intreb: e o gresala sa o faca din curiozitate. ce simt fetele care au inceput asa? au vreun regret? daca da, de ce? as vrea sa imi raspundeti, sa nu trebuiasca sa merg sa intreb pe forumul lor :)))) fiti alaturi de mine, ca niste prietene adevarate, nu ma abandonati :)
D. |
| Adela99 |
Am avut ocazia sa vorbesc cu adolescente si un pic peste acum cativa ani, la un curs pentru tineret sub 25 ani. Acum ce va povestesc s-a intamplat in Suedia, dar nu cred ca e relevant (cu globalizarea asta).
Am discutat cu vreo 10 fete care au fost dispuse sa-mi satisfaca curiozitatea si nu numai. La intrebarea: la ce varsta ati avut debutul sexual: majoritatea au raspuns 15 ani (multe dintre ele chiar in ziua cand au implinit 15 ani - legea permite sexul la 15 ani daca si baiatul e de varsta apropiata), una 13 ani.
Cu un partener stabil? Cea de 13 ani - da; celelalte care-cum (prieteni de o luna-doua, un an, intamplator)
De ce?: sa fie facuta (si au subliniat ca nu au facut-o pentru ca toate celelalte de varsta lor au facut-o deja), sa scape cum spune si descintecde "pacoste" si bineinteles curiozitatea (cam asta au raspuns toate)
Varsta partenerului: 17-19 ani (cea de 13 ani, partener de 19 ani)
Ati regretat? Ar fi fost mai bine sa asteptati? Cea de 13 ani - NU (e sublinierea ei), celelalte - asa si asa
Ati continuat relatia cu el si dupa? Da- cea de 13 ani; Nu-marea majoritate; o perioada scurta-celelalte
Cea care a debutat la 13 ani avea acum 22 ani si era in continuare impreuna cu el.
Discutia a continuat si pe alte teme in legatura cu sexul, dar poate am ocazia sa redau cand apare vreun subiect care atinge cat de cat tema respectiva.
Am incercat sa discut si cu baietii (de aceeasi varsta) au raspuns si ei, cred ca banuiti cam ce, dar nu mi s-au parut la fel de sinceri si deschisi (mai isi dadeau coate, mai se hlizeau...), cu fetele am putut vorbi ca de la adult la adult. |
| Andrada |
Credeti ca un sondaj de opinie in rindul nostru al parintilor (virsta, motive, etc) ar fi util?
Cum l-ati formula?
Andrada
L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele |
| Adela99 |
quote: Originally posted by Andrada
Credeti ca un sondaj de opinie in rindul nostru al parintilor (virsta, motive, etc) ar fi util?
Cum l-ati formula?
Andrada
Cred ca ar fi foarte util. Ne-ar trezi un pic la realitate [:D]
Inafara de varsta si motive as pune si intrebarea: de ce n-ati facut-o mai devreme? |
| ancuta06 |
?
Ancuta & [copil] Martijn, (24.10.2003)
http://community.webshots.com/user/Busch_family |
| Julie |
quote: Originally posted by Andrada
Da, Andrada, cred ca ar fi interesant, numai sa se raspunda cu maximum de sinceritate. |
| Adela99 |
Andrada[flo]
Multumim pentru sondaje, am raspunns (sincer) |
| Adela99 |
Eu am baiat! Si ma intreb ei cand incep viata sexuala? (in genere). Am incercat sa aflu, dar e ceva mai greu. Cand le intreb pe fete de varsta partenerului, nu aflu tot adevarul decat ca in majoritatea cazurilor ei sunt un pic mai in varsta (cativa ani) si ca au avut partenere sexuale inainte. Sunt si cazuri cand isi fac debutul impreuna si sunt foarte apropiati ca varsta, dar am impresia ca baietii incep viata sexuala cu fete un pic mai in varsta. Sa nu uitam ca ei mai sunt si stresati de faptul ca trebuie sa presteze (ceva mai mult decat fetele - la debut)si probabil de aceea unii isi incep viata sexuala cu fete cu care probabil nu vor intretine o relatie stabila. Cred ca vorbesc aiurea ... De fapt nu mai stiu ce am vrut sa spun ... ba, aveti vreo idee de cum am putea afla ceva mai multe despre debutul baietilor?
Mi-am intrebat colegii de servici (trei la numar) si am ramas paff ... la 14 ani ... cu fete de 17 ani ... si a fost esec total! Saracutii de ei (nu par totusi marcati pe viata [:D], au perseverat).
O cunostiinta are un baiat de 15 ani care e impreuna cu o fata de varsta lui si au inceput deja viata sexuala cu acordul parintilor (mai mult sau mai putin, dar li se permite sa doarma unul la altul acasa). M-am intrebat de multe ori cum as proceda eu daca fiul meu ar veni acasa cu o fatuca sa doarma peste noapte. Si... as contacta parintii fetei si daca ei sunt de acord (si au discutat in prealabil cu ea despre sex si tot ce implica), le-as ingadui (ca eu am discutat deja cu al meu) |
| lorelei_19 |
Eu... sa nu radeti de mine, aveam 20 de ani si 4 luni [hopsieu]
Primul barbat din viatza mea, mi-a devenit si sotz 2 luni mai tarziu. Si l-am iubit din toata inima, si am facut-o din convingere, din dragoste si din dorinta de daruire.
Salvati un inger:
www.casa-romanilor.ch/teodora.htm |
| descintec |
quote: Originally posted by lorelei_19
Eu... sa nu radeti de mine, aveam 20 de ani si 4 luni [hopsieu]
Primul barbat din viatza mea, mi-a devenit si sotz 2 luni mai tarziu. Si l-am iubit din toata inima, si am facut-o din convingere, din dragoste si din dorinta de daruire.
Salvati un inger:
www.casa-romanilor.ch/teodora.htm
pfuuu, da stai bine la capitolul curiozitate,nu te roade [:D]..mama zicea ca asta e marele meu defect..si fii-mea il mosteneste :)
D. |
| descintec |
quote: Originally posted by Adela99
O cunostiinta are un baiat de 15 ani care e impreuna cu o fata de varsta lui si au inceput deja viata sexuala cu acordul parintilor (mai mult sau mai putin, dar li se permite sa doarma unul la altul acasa). M-am intrebat de multe ori cum as proceda eu daca fiul meu ar veni acasa cu o fatuca sa doarma peste noapte. Si... as contacta parintii fetei si daca ei sunt de acord (si au discutat in prealabil cu ea despre sex si tot ce implica), le-as ingadui (ca eu am discutat deja cu al meu)
Adela, mi-e rau..trebuie sa ma obisnuiesc cu ideea, mai pasuiti-ma
D. |
| Adela Iepure |
Eu aveam 19 ani jumate [:I] si am facut-o pentru pentru prima data din dragoste si din tot sufletul. [pathot] Eram impreuna cu prietenul meu de 2 ani si jumatate, ne cunosteam foarte bine si aveam mare incredere unul in altul. Eram foarte pregatita psihic si fizic si nu am regretat nici un moment dupa aceea. Nu cred ca as fi facut-o doar de curiozitate.
Cu vreun an inainte prietenul meu m-a intrebat daca as face dragoste cu el. Si eu i-am raspuns sincera: NU. L-am socat tare, recunosc, dar atunci asta simteam, ca nu e momentul, ca nu sunt pregatita. De ce as fi facut-o doar pentru el???
Suntem inca impreuna, acum de aproape 11 ani si asteptam primul nostru BB [gravi]. A meritat asteptarea, nu??? [cool]
Adela |
| Marina |
chiar imi plac subiectele astea...dioki sa stii ca nu fac misto dar chiar ma pasioneaza problema pe termen lung e drept.
Ceea ce vreau sa zic este despre sondaje...din ce am vazut si am raspuns sincer jur publicul tinta s-a schimbat. O sa aveti o imagine despre generatia noastra dar in nici un caz despre cea actuala care e pe alta lungime de unda . Din cate concluzionez eu pe aici lumea a inceput in majoritate viatza sexuala dupa 18 ani manata in primul rand de dragoste.
SI??? Ce-i spun fie-mii...pe vremea me...[:D]
Marina |
| lu.more |
quote: Originally posted by lorelei_19
Eu... sa nu radeti de mine, aveam 20 de ani si 4 luni
Nu rad, nu rad.... Si eu la fel! De fapt eu am fost mai "inapoiata" in multe! [:D]
Daca va spun la ce varsta am avut primul ciclu... Dac-o fi "construita" si Anca tot ca mine, mai am muuuuuult timp pana atunci!!!
Dar sa nu ma indepartez de subiect...
Mai scrieti, tare e interesant!
« C’est une grande folie que de vouloir ętre sage tout seul. »
La Rochefoucauld
|
| Cristina |
Bey, va citesc cu un interes extraordinar, pen'ca mai exista si unele (nu dati, plizzzzz) care au facut prima oara dragoste (parol) dupa nunta meeyyyyyyyyy (adica pe la 23 de ani). So, Marina, io chiar ca nu stiu mey ce sa-i spun lu' fi-mea, ca nici macar pe vremea mea nu se prea intampla sa mai gasesc una ca ma-sa.
Offfffffffffff
Cristina&Sanziana |
| Adela Iepure |
[:-)))][:-)))][:-)))] Hai ca ne-am gasit noi toate "incuiatele" sa dam un exemplu. Nici macar nu ne mai incadram in categoria subiectului - Adolescenti 12-18 ani, nu vedeti??? [:-)))][:-)))][:-)))] Va dati seama daca acum putem spune deja "pe vremea noastra", dapai cand om fi bunici....[:0][:0][soc][soc]
Glumesc, evident!!
Adela - 27,5 ani (adica din generatia cealalta - hihihi [8D]) |
| Adela99 |
Cel mai bine ar fi daca fiecare ar avea sex, cand simte ca e OK. Acum sigur ca OK-ul asta include multe. Mai era o intrebare: regretati ca nu ati facut-o mai devreme? Eu da, cu toate ca nici nu puteam astepta pana la maritis[:D] (31 ani!) ca as fi fost de pomina si ori pe la vreo manastire ori la centru de rehabilitare psihica [:D]
Si de ce? Si in ziua de azi ma intreb cum ar fi fost (sexul, nu viata) cu primul meu prieten ...deh, n-am fost suficient de curioasa atunci, sunt acum! |
| casandra |
Si eu la 22 de ani, cu actualul meu sot, pe atunci nu eram casatoriti. Curioasa n-am fost, mi-era bine asa cum eram, nu simteam nevoia sa schimb ceva, daca era dupa mine, n-as fi facut-o nici atunci, dar am zis, hai, fie... |
| ane2 |
Na ca eu sunt exceptie la 15 ani...eram impreuna de 2ani...si impreuna am ramas pana la 21 ....
A si inca o chestie voi o sa va bagati in relatiille lor?adica daca nu va convine de respectiva/respectivu le veti interzice sa mai fie impreuna?
Anita si Rachella -17.o1.2004
http://community.webshots.com/user/sugarbabe134
|
| descintec |
O sa deviez acum putin subiectul, dar el ramane deschis. Scriam si la topicul despre educatia sexuala de la copii de 4-12 ani de o carte care mie mi se pare ca ne poate veni in ajutor. Educatie sexuala pentru copii si adolescenti, Meg Hickling, Editura Humanitas. E fain ca autoarea are un car de experineta practica, adica a tinut pe viu cursuri despre sexualizare si sexualitate la copii de toate varstele, timp de vreo 20 de ani. Una din chestiile asupra carora insista e ca trebuie vorbit cu copiii de cand sunt mici, mici, trei-patru ani. Si mai ales sa nu ne amagim ca nu ii intereseaza daca nu intreaba explicit. Asta se refera la cei deja mai marisori. Chiar daca se arata jenati si incearca sa evadeze, sa se ascunda dupa glume sau bleah, ce scarbos. Locul ideal e masina, zicea ea, si drumurile lungi. Si copiii pe bancheta din spate, pt a evita privirile directe. Sau la pescuit intr-o barca sau facand ordine in garaj, cand se mai pot ascunde dupa lucruri :)
Mie cartea asta mi-a linistit una dintre spaime: ca le spun prea mult si poate prea explicit. Ca nu am avut povesti despre samanta din burtica sau alte abureli, ci desene si poze si tot felul de povestioare pe intelesul lor. Imi era de multe ori teama ca am luat-o pe aratura, dar se pare ca intuitia mea a fost OK.
D. |
| descintec |
O chestie de care noi ne-am batut foarte, foarte recent: presiunea pe care o exercita baietii in general asupra fetelor. Cum rezolvam problema. Stim cu totii ca exista si ca e un fenomen de masa. Daca nu ma lasi sa fac stiu io ce, nu ma iubesti sau ne despartim. Sau cine stie ce alta forma de santaj sentimental. Maria a trecut prin asa ceva. De ce credeti ca cedeaza fetele? Fiindca de multe ori nu vor sa fac ceea ce li se propune. Am discutat cu Maria si fost pur si simplu usurata cand a gasit sustinere. Solutia cred ca o gaseste singura.
Am sa va spun care era teama ei: ca daca nu face ce e rugata, nu o sa aiba o relatie cu un baiat multa vreme. Si ca toti barbatii sunt la fel (Geeeeez! asta ii venise oarecum de la mama unei prietene. Nu personal, prin prietena respectiva!!). Si daca tot sunt la fel, trebuie sa te alegi: ori faci ce-ti cer ei si ai un iubit, ori ramai singura si fraiera (asta era concluzia ei).
Din fericire, Maria e copil istet si identificase problema. Cand am intrebat-o daca stie ce se intampla a spus clar: santaj si abuz sexual. Dar ii era greu sa se descurce cu asa o problema.
Intrebare: cum pregatim fetele pentru asa ceva. Dar baietii?
Mi-a fost greu tare sa scriu mesajul asta. Sper sa ascuta atentia mamicilor.
D. |
| casandra |
Descantec, m-au trecut fiorii citind mesajul tau. La 12 ani astfel de dileme, copiii s-au schimbat de cand am terminat eu scoala se pare, din pacate eu nu m-am schimbat, ce o sa ma fac peste 8 ani cu un copil de 12 ani? Instinctiv, o sa ma port cu el ca si cum as fi eu la 12 ani, dar se pare ca nu e asa, ca ei la 12 ani au alte probleme, atunci cum, ca daca il tratezi ca pe un copil mai mare, te aventurezi, risti sa crezi ca el intelege mai multe decat poate... |
| Adela99 |
quote: Originally posted by descintec
Spunandu-le sa faca doar ceea ce vor si simt, indiferent ce le spun baietii. Si daca vor fi parasite pentru asta probabil ar fi fost parasite si daca ar fi facut ceea ce au fost rugate sa faca.
Iar baietilor sa nu santajeze niciodata iar daca se intampla sa fie refuzati sa stie sa accepte fara sa condamne.
"Doar baietii sunt de vina, fiindca seara pe aleeei, ei spun ca dragostea-i de vina, iar noi credem ce spun ei. Doar baietiii...oooo...numai baietii ... oooo"
Va amintiti careva melodia asta? Sau eu sunt babeta? |
| Donia |
Spunandu-le sa faca doar ceea ce vor si simt, indiferent ce le spun baietii. Si daca vor fi parasite pentru asta probabil ar fi fost parasite si daca ar fi facut ceea ce au fost rugate sa faca.
Dar cum le spunem? La ce varsta incepem? La 10 ani? La 12? La 14?
E bine sa initiem o discutie "serioasa" sau sa pandim momentul in care sa aruncam un sfat?
Ca inteleg ca nu e bine sa asteptam pana intreaba, poate nu isi fac curaj sa ne intrebe, poate nu ne considera destul de deschise. Chiar as vrea sa va intreb, copiii vostri adolescenti discuta cu voi despre aspectele sexuale? Adica, au initiativa?
Legat de varsta la care fetele isi incep viata sexuala, cineva mi-a povestit ca a participat la un studiu facut pe fete din 8 clase de scoala generala din Romania, clasele a saptea si a opta. Doar 2 s-au declarat virgine! Asta era cam acum 4-5 ani. Vroiau sa faca studiul si la clase de liceu, dar dupa rezultatele din scoala generala, au renuntat.
Pai daca m-ar fi sarutat un baiat in clasa a saptea, cred ca as fi lesinat. Oare fetele se maturizeaza mai repede acum, sau au doar acces la mai multe informatii decat aveam noi?
|
| Julie |
quote: Originally posted by casandra
[brLa 12 ani astfel de dileme, copiii s-au schimbat de cand am terminat eu scoala se pare, din pacate eu nu m-am schimbat, ce o sa ma fac peste 8 ani cu un copil de 12 ani? Instinctiv, o sa ma port cu el ca si cum as fi eu la 12 ani, dar se pare ca nu e asa, ca ei la 12 ani au alte probleme, atunci cum, ca daca il tratezi ca pe un copil mai mare, te aventurezi, risti sa crezi ca el intelege mai multe decat poate...
Nu cred ca ccc copiii s-au schimbat sau ca sunt altfel decat am fost noi. S-a schimbat poate peisajul, s-a usurat accesul la informatie, la mijloacele contraceptive etc; curiozitatile, instinctele si impulsurile eu cred ca sunt aceleasi ca pe ... "vremea noastra".
Ah, poate ca s-au schimbat parintii, in sensul ca sunt mai lipsiti de prejudecati vizavi de educatia sexuala :))))
Copiii sunt copii, unii se dezvolta fizic mai repede, unii mai incet. Noi, parintii, trebuie sa ii observam si sa le observam interesele si sa comunicam cu puii nostri cat mai deschis si sa ii facem sa inteleaga (sau sa nu uite) ca, daca cineva le vrea binele pe lumea asta, atunci acel cineva suntem in primul rand noi.
J. |
| Adela99 |
quote: Originally posted by Donia
Dar cum le spunem? La ce varsta incepem? La 10 ani? La 12? La 14?
E bine sa initiem o discutie "serioasa" sau sa pandim momentul in care sa aruncam un sfat?
Ca inteleg ca nu e bine sa asteptam pana intreaba, poate nu isi fac curaj sa ne intrebe, poate nu ne considera destul de deschise. Chiar as vrea sa va intreb, copiii vostri adolescenti discuta cu voi despre aspectele sexuale? Adica, au initiativa?
Vorbesc doar din experienta, din pacate n-am citit cartea recomandata de descintec (inca, incerc s-o gasesc), eu am "profitat" de fiecare moment, inconstient (acum cand ma uit in spate)si probabil instinctiv. ca de pilda cand ne uitam la un film, discutii despre prieteni, prietene de ale mele, de ale lui ... De la ce varsta? Nu cred ca am avut in cap varsta ci fiecare situatie in sine ... Nu cred nici ca trebuie sa asteptam sa ne intrebe, poate nu o fac, dar cred ca observam pe ei ca vor sa intrebe, ca se gandesc la ceva, si apoi punem noi o intrebare care duce la o discutie care dupa parerea mea nu trebuie sa fie prea "serioasa", ci mai bine mai multe discutii mai marunte care pana la urma acopera tot spectrul. Asa cum deja de la patru ani vorbim cu ei despre pedofili, cu toate ca nu le spunem chiar pe nume dar ii avertizam sa nu mearga cu strainii si nici chiar cu persoane cunoscute in cautarea unui catel ratacit in padure, sau mai stiu eu ce...asa putem discuta cu ei si despre sex si sa stie ca sexul e ceva frumos si nu rusinos (chiar daca nu te casatoresti cu cel cu care debutezi, sexul nu e sport ci un fel de ati manifesta dragostea, deci o faci cu o persona pe care o iubesti(la momentul respectiv).
Apropo de sport, aici de pilda se practica (la varste un pic mai avansate - 20-23 ani) sa ai un partener numai pentru relatii sexuale, pana gasesti pe cineva cu care vrei sa extinzi relatia (fenomen intalnit de fapt la toate varstele, dar nu incep direct cu o relatie de genul asta).
Al meu vorbeste cu mine despre sex (nu neaparat despre sex ci mai mult relatii, sentimente deci implicit se ajunge si la sex), ia initiativa discutiilor, nu a inceput viata sexuala, nu are o prietena stabila, e doar la stadiul de simpatii trecatoare. |
| descintec |
Adela ai dreptate. Spunandu-le. Nu o data, de doua ori, de mii de ori, cu exemple daca se poate. I-am luat Mariei o carte saptamanile trecute. Dramele adolescentei, George Mihaita. Scrisori ale adolescentior, adresate lui pe vremea cand era redactor la revista Salut. O carte dura, am ezitat daca sa i-o dau sau nu. Pana la urma i-am dat-o, dar stau langa ea cand citeste si o ajut sa inteleaga. Alfel se umple de spaime si ajunge la 'toti barbatii sunt porci' :)) Oricum primul impuls a fost sa dea cu cartea de pereti dupa primele pagini :)
Trebuie invatate ca nu e drama ireparabila sa se desparta de un baiat. Ca se poate trece destul de usor peste. Sa nu idealizeze. Si mai trebuie invatate sa isi gaseasca micilele lor bucurii. Sa invete sa se simta bine cu ele insele.
Cred ca la un moment dat apare si presiunea din partea grupului. Fetele din jur au prieten, se dau 'mature'. Nimeni nu vorbeste despre ce implica asta, felete se lauda, pluseaza.
Ma mai gandesc ca fetele care cauta cu disperare sa aiba prieten si care cedeaza presiunilor acestuia sunt si cele care nu primesc destula afectiune acasa. Cauta subsitut tatalui. Asta cred ca o explica mai bine Karmen :)
quote:
Iar baietilor sa nu santajeze niciodata iar daca se intampla sa fie refuzati sa stie sa accepte fara sa condamne.
Sunt invatati baietii asta? In general invatam copiii cum sa se protejeze. Mai putin cum sa ii respecte pe ceilalti. Nimeni nu se gandeste la propriul copil ca la un posibil agresor. Nu cred ca ar trebui scapat din vedere aspectul. Un baiat trebuie sa constientizeze ca atunci cand cere insistent, cand santajaza o fata devine agresor.
D. |
| descintec |
quote: Originally posted by Julie
Nu cred ca ccc copiii s-au schimbat sau ca sunt altfel decat am fost noi. S-a schimbat poate peisajul, s-a usurat accesul la informatie, la mijloacele contraceptive etc; curiozitatile, instinctele si impulsurile eu cred ca sunt aceleasi ca pe ... "vremea noastra".
Ah, poate ca s-au schimbat parintii, in sensul ca sunt mai lipsiti de prejudecati vizavi de educatia sexuala :))))
nu s-au schimbat, de acord. Tot ca pe vremea noastra :)
quote:
Copiii sunt copii, unii se dezvolta fizic mai repede, unii mai incet. Noi, parintii, trebuie sa ii observam si sa le observam interesele si sa comunicam cu puii nostri cat mai deschis si sa ii facem sa inteleaga (sau sa nu uite) ca, daca cineva le vrea binele pe lumea asta, atunci acel cineva suntem in primul rand noi.
J.
Principala problema, tot ca pe vremea noastra, e ca fizic se maturizeaza mult mai repede decat emotional. Si trebuie invatati sa constientizeze si sa se descurce cu asta.
Da ultima fraza, hmmm, cand mi-o servea mama nu faceam decat sa imi dau ochii peste cap. Mi se rupea mie de ce credea ea ca e 'binele meu'. Nu facea decat sa ma inchida imi mine, sa ma ascund in asa fel incat sa-mi pot hotara singura 'binele'.
E deja un cliseu asta cu sa ii asculti, sa ii observi, sa comunici. E greu de pus in practica, e chestie de nuante, de intuitie. Limbajul lor, capacitatea de a exprima ce simt, de a constientiza sunt limitate.
D. |
| Adela99 |
[quote]
Sunt invatati baietii asta? In general invatam copiii cum sa se protejeze. Mai putin cum sa ii respecte pe ceilalti. Nimeni nu se gandeste la propriul copil ca la un posibil agresor. Nu cred ca ar trebui scapat din vedere aspectul. Un baiat trebuie sa constientizeze ca atunci cand cere insistent, cand santajaza o fata devine agresor.
D.
Da, li se spune si nu pentru ca ii vezi ca posibili agresori ci pentru ca stii ca sunt curiosi si vor sa experimenteze. Li se vorbeste si despre respect -si nu numai lor- atat in scoala cat si un familie.
P.S. Am sters mesajul trecut cu acelasi continut pentru ca m-am imbarligat in intrebare si raspuns (guote) |
| descintec |
Da, li se spune si nu pentru ca ii vezi ca posibili agresori ci pentru ca stii ca sunt curiosi si vor sa experimenteze. Li se vorbeste si despre respect -si nu numai lor- atat in scoala cat si un familie.
P.S. Am sters mesajul trecut cu acelasi continut pentru ca m-am imbarligat in intrebare si raspuns (guote)
Uh, dupa ton se pare ca am atins un punct sensibil. Nu asta doream [flo] Si eu am un baiat, deci baietii nu sunt inamicii :) Cred ca fiul tau e privilegiat fiindca invata asta la scoala, chiar daca familia nu surprinde aspectul. Aici, educatie sexuala la scoala putin sau sub forma unor seminarii ad-hoc. Nu stiu daca iti amintesti un topic vechi unde parintii protestau ca se incearca introducerea in programa scolara a educatiei sexuale. Multi dintre ei doreau sa fie profesorii propriilor copii la subiectul asta.
Cum fac educatie sexuala parintii in general? Din cat am avut ocazia sa observ daca parintii le vorbesc despre menstruatie, erectie, sarcina, BTS si alte cateva chestii tehnice se considera ca a facut educatia in domeniu. Parintii isi inving greu propriile inhibitii. Copilului mic i se vorbeste despre samanta din burta mamei. Copiii se nasc prin burta taiata. Uitati-va la taticii de pe forum: ce oroare au despre subiectele in care femeile vorbesc despre ciclu, scurgeri, dau amanunte despre afectiunile si suferintele lor. Maturi? :))))))
Cred ca am cam luat-o prin balarii :)
D. |
| cera |
[?] cat de mult ni se permite sa ne bagam in relatiile dintre copii
radu (7) a avut o "iubita" cu care nu eram de loc de acord si va asigur ca din motive intemeiate in plus se si pupaceau toata ziua de nu mai puteam de nervi da nu puteam sa-i interzic relatia asa ca am inceput sa-i atrag atentia asupra altei fetite - ai vazut ce frumoasa e andreiuta, andreiuta e tare delicata, ~ e o dulcica. acum o iubeste pe andreiuta
atata l-am "batut la cap" pe radu pana a inteles ca fetele au intotdeauna intaietate, ca li se cuvine bucatica cea mai buna, ca este ABSOLUT interzis sa agresezi o fata nu numai fizic dar in orice alt fel
sper ca asta va fi comportamentul lui in viata si mai sper ca fata de langa el imi va multumi in sufletelul ei
[pup] |
| Julie |
E deja un cliseu asta cu sa ii asculti, sa ii observi, sa comunici. E greu de pus in practica, e chestie de nuante, de intuitie. Limbajul lor, capacitatea de a exprima ce simt, de a constientiza sunt limitate.
D.
Ok, m-am adresat printr-un cliseu, asa cum ti s-a adresat si tie mama ta :P, care poate n-a avut dreptate:P
Io inca mai tin minte totusi ca mama mi-a fost, cel putin pana cand am intrat la facultate (si m-am carabanit de acasa) cea mai buna prietena si persoana in care aveam cea mai mare incredere. Si nu cred ca asta e nici o chestie depasita, nici chiar asa de greu de pus in practica :)))). Normal, pentru cine vede nuantele si are intuitie.
Si inca mai cred ca nu exista retete pe taramul acesta, tocmai datorita amintitelor nuante :)))) |
| Cristina |
sursa de inspiratie:
http://www.sexaz.ro/cafeneaua/board.php?boardid=17&sid=445c32324155f33d3e7218abcdb81ea4
Cristina&Sanziana |
| Adela99 |
Uh, dupa ton se pare ca am atins un punct sensibil. Nu asta doream [flo]
Nicidecum [flo], am fost doar grabita. Nu m-am putut abtine sa nu raspund si a iesit cum a iesit. De multe ori sunt prea scurta si concisa, si in scris poate suna aiurea.
P.S. Si acum sunt grabita |
| casandra |
Sunt sigura ca nu copiii s-au schimbat, dar se pare ca preocuparile lor s-au schimbat, stiu sigur ca la 12 ani nu se punea problema sexului de nici un fel, cel putin nu printre colegii, prietenii pe care i-am avut eu, si nu eram noi mai altfel decat altii. Ma doare sufletul sa ma gandesc ca baietelul meu la 12-13 ani si-ar incepe viata sexuala. Ma gandesc daca nu l-ar traumatiza cumva o astfel de experienta, ce naiba poate sa inteleaga la varsta asta... Nici pe mine nu ma vad in stare sa abordez astfel de subiecte cu un copil.
Ma intreb daca nu era mai buna totusi separarea in scoli, scoli de fete si scoli de baieti... |
| Adela99 |
quote: Originally posted by cera
atata l-am "batut la cap" pe radu pana a inteles ca fetele au intotdeauna intaietate, ca li se cuvine bucatica cea mai buna, ca este ABSOLUT interzis sa agresezi o fata nu numai fizic dar in orice alt fel
sper ca asta va fi comportamentul lui in viata si mai sper ca fata de langa el imi va multumi in sufletelul ei
[pup]
Eu nu l-am invatat pe George ca fetelor li se cuvine "bucatica cea mai buna" ci bucatele egale si la fel de bune. Si nici daca as fi avut o fata nu as fi invatat-o altceva. Respect si egalitate cred ca e sloganul meu intr-o relatie, inafara de dragoste. Pe care cred ca reusesc sa-l transmit si lui George. |
| Marina |
mey io'st o incuiata recunosc. Asa m-a crescut maica-mea si asa sunt. Nu incuiata la genul ca nu-mi dau seama cum tb discutat sau ce ar tb facut dar am o teama cumplita ca nu voi fi in stare sa-i vorbesc fie-mii pe fatza de toate chestiile astea. Noroc ca am un sot la polul opus pt care orice discutie despre sexualitate e ca si cum ai discuta despre mancare asa ca m-o ajuta si el.
V-ati uitat pe linkul dat de Cristina? Vedeti aici:
http://www.sexaz.ro/cafeneaua/thread.php?threadid=496&boardid=17&styleid=1&sid=445c32324155f33d3e7218abcdb81ea4
Nu stiu ce varste au copii aia dar sunt atat de inocenti si naivi!!!! Mai ca-mi vine sa-i raspund baiatului ala sa o trimita la naiba pe mama care isi duce la ginecolog fata de 16 ani sa verifice daca mai e virgina sau nu! Ufff cata nevoie au de ajutorul nostru!
Marina |
| descintec |
quote: Originally posted by Julie
D.
Ok, m-am adresat printr-un cliseu, asa cum ti s-a adresat si tie mama ta :P, care poate n-a avut dreptate:P
Io inca mai tin minte totusi ca mama mi-a fost, cel putin pana cand am intrat la facultate (si m-am carabanit de acasa) cea mai buna prietena si persoana in care aveam cea mai mare incredere. Si nu cred ca asta e nici o chestie depasita, nici chiar asa de greu de pus in practica :)))). Normal, pentru cine vede nuantele si are intuitie.
Si inca mai cred ca nu exista retete pe taramul acesta, tocmai datorita amintitelor nuante :))))
asa, ia-ma peste picior cu nuantele si intuitia mea :P
si de credeam ca e depasita ideea ca mama poate sa iti fie persoana in care poti avea incredere, ne mai strofocam acum? :)))
D. |
| descintec |
quote: Originally posted by casandra
Sunt sigura ca nu copiii s-au schimbat, dar se pare ca preocuparile lor s-au schimbat, stiu sigur ca la 12 ani nu se punea problema sexului de nici un fel, cel putin nu printre colegii, prietenii pe care i-am avut eu, si nu eram noi mai altfel decat altii. Ma doare sufletul sa ma gandesc ca baietelul meu la 12-13 ani si-ar incepe viata sexuala. Ma gandesc daca nu l-ar traumatiza cumva o astfel de experienta, ce naiba poate sa inteleaga la varsta asta... Nici pe mine nu ma vad in stare sa abordez astfel de subiecte cu un copil.
Ma intreb daca nu era mai buna totusi separarea in scoli, scoli de fete si scoli de baieti...
casandra draga, ma sperii :))) Cum sa ii separam? Ajung adulti fara sa stie numic unul despre altul. Hormonii oricum tropaie in ei si gasesc ei o cale sa se detensioneze. Care ar fi avantajul scolilor unisexuale? Mai multe relatii homosexuale? :)) Vanatul baietilor care dau tarcoale fetelor? :))
Daca postul meu despre presiune, santaj, agresiune sexuala te-a impresionat, pot sa te linistesc. Putini copii isi incep viata sexuala la 12-13 ani. Cei mai multi nu se simt ispititi sa o faca. Presiunile asupra Mariei se refereaula atingeri, mangaieri. Si intotdeauna au existat copii care si-au inceput viata sexuala foarte repede. De asemenea, jocurile erotice au loc la varste foarte mici si nu stiu daca sunt tocmai o crima. Eu cred ca mai degraba trebuie invatati ca sexualitatea e ceva frumos de care trebuie sa se bucure. Si sa se simta Ok in pielea lor in tot ceea ce fac. Daca le dam informatii si despre protectie, consecinte ii putem scapa de tot felul de drame.
Dar atitudinea ta speriata o vei transimet copilului. Relaxeaza-te si bucura-te ca iti creste puiul. [flo]
D. |
| Julie |
quote:
asa, ia-ma peste picior cu nuantele si intuitia mea :P
si de credeam ca e depasita ideea ca mama poate sa iti fie persoana in care poti avea incredere, ne mai strofocam acum? :)))
D.
Nu, nu te-am luat peste picior[:D], dar m-am exprimat laconic (pt. ca eram cu Matei - care vroia sa stie ce scriu - in carca).
Ceea ce as fi vrut sa spun - si iar nu stiu daca voi reusi sa ma exprim ca lumea - este ca trebuie sa privim lucrurile acestea cu relaxare. Nu in sensul ca trebuie sa le permitem copiilor sa faca chiar ce vor, in baza propriilor "basic instincts", ci in sensul ca sunt copii asa cum am fost si noi.
Daca ni se pare ca au gresit parintii nostri undeva, atunci sa incercam sa fim mai buni decat ei; daca suntem multumiti cu educatia primita de la ai nostri si nu ni se pare ca au gresit cu nimic fata de noi, atunci sa le urmam exemplul.
Iar aici intervin nuantele, pentru ca, asa cum s-a spus, unii copii se dezvolta mai repede, unii mai incet, unii sunt mai maturi in gandire, altii nu, iar gandirea, dupa cum s-a spus, nu e intotdeauna in concordanta cu dezvoltarea fizica.
Totusi, ma gandesc, anumite limite trebuie impuse.
Dadea cineva exemplul a doi adolescenti, un el si o ea, care dormeau impreuna, cu acordul parintilor. Ei bine, cred ca nu as accepta lucrul acesta (si nici sotul meu), nici ca parinte de baiat, nici ca parinte de fata. Probabil pentru ca atat eu, cat si sotul meu, am experimentat intai de toate dragostea platonica, apoi cea romantica si abia in cele din urma pe cea carnala - si aceste etape le consider necesare in trecerea de la copilarie la viata de adult.
Cum ii calauzim pe copiii nostri pe acest drum - asta depinde si de copii, si de parinti si, repet, nu cred ca exista retete.
Pana la urma, ce dezbatem? Cum actionam cand sexualitatea si dezvoltarea fizica o iau inaintea dezvoltarii intelectului? ca nu mai stiu, hic! |
| descintec |
Aceeasi problema cu "pana la urma ce abordam aici" mi-am pus-o si eu. Mi se intampla cu multe subiecte ca din cauza varietatii de puncte de vedere expuse, a cotiturilor pe care le ia discutia, sa nu reusesc sa asimilez cum trebuie tot si sa am nevoie de un respiro ca sa pot reveni. Cred ca discutam despre toate framantarile prin care trecem si despre problemele pe care ni le punem. Cel mai de folos ar fi din experienta pe care am avut-o cu copiii, ar fi punctual. Dar foarte putini dintre noi sunt dipusi sa dea atat de mult. Recunosc ca si mie mi-e foarte greu cand o fac, de multe ori evit. Cu asta as vrea sa spun ca ar trebui sa avem recunostinta si intelegere cand se expun probleme foarte personale.
In ce priveste problema ridicata de Adela, cu copii care raman impreuna peste noapte daca au acordul ambilor parinti. Sa nu uitam ca ea vorbeste de Suedia, tara model in ce priveste educatia sexuala moderna. Felul in care se abordeaza sexualitatea acolo sta la baza modelului actual de peste ocean si din lumea occidentala in general. O educatie extrem de sincera, dezinhibata, transparenta. Greu de inteles si de digerat o astfel de abordare cand ai crescut in cu totul alt mediu. Oricum, problema care mi se pare ca o ridica Adela la fileu, e ca trebuie discutat din timp cu copiii regulile si valorile pe care vrem sa le respecte. Si nu cu o zi inainte de evenimente :), ci de cand sunt mici.
Problema cu "sunt multumit cu mine insami, cu felul in care am fost crescut, deci folosesc mai departe modelul", pentru mine personal nu tine. Eu sunt omul indoilelior. In plus am o cu totul altfel de ralatie cu copiii si in general cu oamenii fata de ai mei. Apoi eu cred ca noi am crescut intr-o societate anormala. Chiar si pretentia ca puii nostri sa aiba aceleasi interese ca ale noastre mi se pare absurda. Mi se pare aiurea sa le ceri sa citeasca ditamai cartoaiele pe care le citeam noi, cartoaie care te predispuneau la dragostea romantica, la visare, la toate etapele de care Julie a pomenit. Societatea are acum alte canoane, mai lejere, arbitrare. Daca vrem sa le transmitem valorile corecte trebuie gasite alte metode decat faceau ai nostri. Sau si alte metode. In plus sunt supusi unor mai mari presiuni din partea grupului. Au acelasi naivitati, temeri ca noi, totusi se dezvolta in conditii diferite. Cred ca trebuie sa ne adaptam.
Probabil ca am scris extem de ambiguu. Sunt ganduri care imi trec prin minte, inca necristalizate, nu le pot prinde exact. Poate ma ajutati, poate ma clarific. Sper sa va descurcati prin balariile mele :)))
D. |
| Donia |
Cred ca ai punctat foarte bine faptul ca nu putem sa le cerem copiilor sa isi traiasca viata asa cum am facut-o noi, la fel cum noi trebuie sa fim altfel decat parintii nostri.
E clar pentru mine ca mesajul catre fetita mea va fi altul decat mesajul iubitei mele mame catre mine, dar as vrea sa am tactul mamei mele, sa transpara dragostea si nu cicaleala.
Am mai inteles de la voi ca e bine sa incepem educatia sexuala atunci cand ni se ofera prilejul, la varste mici. Poate ca fiecare picatura conteaza. Cred ca de aceea am initiat subiectul, ca sa imi dau seama ce as putea face inca de pe acum.
Si inteleg ca pot sa-i ofer informatii adevarate despre subiecte concrete, cum ar fi diferentele dintre sexe, conceperea si nasterea copiilor...
Si concomitent, sa-i transmit valori ca dragostea, respectul, sa o invat sa se pretuiasca, sa invete sa cantareasca lucrurile, sa ia decizii bune...
Sa nu o critic, sa ii respect autonomia si independenta, in asa fel incat sa ii castig increderea...
Mi se pare o slujba full-time ceea ce am scris mai sus.
Oricum, mie imi prind foarte bine discutiile de aici. Chiar daca se deviaza un pic de la subiect, tot sunt lucruri interesante. Va multumesc pentru ca puneti inima![pup] |
| iris |
nu credeam sa ma intereseze inca asa un subiect dar iata ca, ehei, tare psihologa aia descintec, tre sa-i cumpar cartea: pe drum , venind de la berlin, eu cu fetele, in masina, pe autostrada, aud prima intrebare: '''aa, mami, da cuuum, e , ca aaaa, mami de are alexander asa altceva cu care sa faca pipi?stii, aaa, benedict (asta e colegu de la gradi catolica a lu fii-mea), zice ca asa fac baietii pipilica si ca e bine si ca pot ajuta sa apara bebi in burtica lu mami cind zice nenea docul ca e bine...";....
eu, cu cei 150 la ora, m-a bufnit risul dar m-am abtinut si am comentat, multumitor, ca am vazut subiectul s-a stins, copilu era linistit- m-a uimit seninatatea cu care a primit raspunsul meu, si , inca o data increderea asta mare pe care o are in mine; stiu ca va trebui mereu sa imi adun toate puterile sa n-o dezamagesc dar cum s-o feresc de deiluzii, cum s-o invat ca trebuie sa ramina increzatoare in baieti/barbati/oamenii cind unii din ei , cei mai dragi poate, o vor rani ? nu mai stiu cum s-a intimplat cu mine, n-am avut parintii model pe subiectul asta, ba dimpotriva, si , poate tocmai de asta, am mare incredere in oameni - in ciuda deziluziilor? cred ca pina la urma un drum lin prin initierea in sexualitate e drumul prin care copiii cunosc pur si simplu lumea- daca au incredere in parinti, daca exista relaxare si incredere ar trebui ca lucrurile sa mearga fest; au mai urmat in saptaminile urmatoare, zilnic intrebari pe tema bebi in burtica lu mami, si le-am lamurit cit am putut; ma bufneste risul cind vad multumirea pe fata ei micuta, ca le stie ea pe toate; si mi se stringe inima gindindu-ma ca va avea si ea portioara ei de lacrimi, framintari , deziluzii; si as vrea s-o ajut, oooof, si-s si eu o pudica si-o mocaita; dar jur sa raspund la toate intrebarile lor; probabil ca voi ajunge si eu sa bintui prin oras pentru ca fetle mele sa isi cam, afac de cap acasa, sau vor profita si ele de dupa-amiezele cind parintii lucreza...ora trei jumate, era ora stingerii tuturor distarctiilor pentru gasca mea; si acum cind aud , in romania, oare mai exista, programul de la unu la trei pe radio romania 1, si aveau niste voci comentatorii, sa iti taie tot cheful, venea ora trei, si parintii veneau acsa la trei jumate-patru...se termina distractia- tare as vrea sa fie altfel pentru fetele mele...m-am invirtit in jurul subiectului, pe linga
somn usor, ca-i tirziu
ei, dar mai sint ceva ani pina tunci, se vor schimba mai departe timpurile, asa ma autolinistesc cidn ma adincesc prea mult in subiectul
iris |
| ane2 |
Acum cateva zile am intrat pe un site de adolescente....si am ramas dea dreptu socata de declaratiile unei fete de 14 ani....spunea ca ai e frica sa faca sex normal din cauza mamei ..in schimb ea face sex anal [bang] ...ca asa mami nu are cum sa-si dea seama....eu una am crezut ca nu mai vad bine.......
V-ati gandit la chestia asta??????????
Anita si Rachella -17.o1.2004
http://community.webshots.com/user/sugarbabe134
|
| lorelei_19 |
hehehe, ane2, e poanta veche [:D]
din pacate am auzit-o prima data la o vecinica de-a mea pe cand locuiam in ro, care practica la 13 ani sex oral pentru bani. Nu voia vaginal pentru ca ai ei parinti o duceau la ginecolog sa vada daca mai e inca virgina. Si toti baietii cartierului o cunosteau. brrrr[bang] |
| maria m m |
Chia ca brrrrrrr,lore,ane........adolescentelor din ziua de azi le trec prin minte...........numai' ele stiu ce!
maria,[mamica] de Paula [fetita] si Miruna [ispita] |
| maria m m |
vaiiiiiiiiiii
| maria m m |
vaiiiiiiiiiii
eu vreu sa o invat pe a mea cum E BINE dar dupa cate vad imi va fii tare greu.
| lorelei_19 |
Haha, maria m m, chestia cu sexul oral am auzit-o cand eram eu insami o adolescenta, acu aproape 20 de ani. Asha ca nimic nou sub soare.
va pup si multa rabdare cu adolescentii nostri!
"Daca dragoste nu e, nimic nu e". |
| stormblast |
hello people...sunt noua p aici si...am decat 17 ani...
sa nu credeti k sunt mamica..dar m'am gandit k va pot ajut cumva
cred k e bine sa stiti ..p la 8-9-10 ani ma atingeam "acolo jos" pentru ca era placut..habar n'aveam ce faceam..am aflat si eu p la 13-14 ani cand am dat cu nasu' de internet si de siteuri gen sexaz.ro...adevarul e ca atunci cand esti informat vezi altfel lucrurile
tot p la 10 ani ma uitam la filme porno dupa 1 noaptea, cand ai mei adormeau cu televizou' deschis...nu pricepeam mare lucru... dar era frumos pt k era interzis
by the way ...asta e de tzinut minte..tot ce e interzis e frumos...
...revenind la viata sexuala...
am incercat sa vb cu mama despre asta...e foarte binevoitoare si ea...dar e mi'a fost kam rushine..mai ales k asta se intampla p la 15 ani si ceva cand eu aflasem din carti and internet kam tot ce se poate si cred ... ba nu...stiu...k in multe lucruri as fi putut sa ii dau lectii mamei(numai teorie, la practica banuiesc k ar fi avut un avans f mare)
...nu vreau sa ma laud...dar fac parte dintre putinele persoane care din curiozitate mai intai afla teorie si apoi trec la practica...
spre uimirea mea si poate si voastra...o prietena f buna imi spunea k nu stie ce sunt zone erogene(la 17 ani) iar la 5 luni mai tarziu era gata "sa shi'o puna" cu unu' p plaja...
nu sunt genul de persoana pudica si de aceea am incercat sa vb cu prietenele/prietenii mei f deschis(eram curioasa ce stiu ei si ce parere au)...aproape toate fetele cand vb de sex vorbesc in gluma, nu cred k o ia prea in serios, multe nu stiu si nici nu cauta sa afle..sau dak stiu..se feresc sa spuna...altele sunt insa ... "experimentate"...baietii sunt mai deschisi ..dar cam laudarosi chiar dak nu au cu ce...
of..cred k voiam sa va scot din ceata dar v'am incurcat mai rau....
de fapt..ideea e k sunt unele fete kare incep si la 12 ani(de astea aude toat lumea.."vai ce a facut fata lui x") si altele care la 17 ani cauta sa afle inca ce se intampla...
imi amintesc in oracolele de pe la 11-12-13 ani..la cat vrei sa faci sex prima data? majoritatea raspunsurilor 15-16 ani
la baieti...(din ce stiu eu)...chiar si la 13 ani cu fete de pe la liceu,altii la 17 ani inca se gandesc cum va fi prima data
and by the way nu mi se pare k suntem o generatie absurda, maturizata prea devreme...
sora mea are 14 ani si cand incerc sa vb cu ea de astfel de lucruri se rushineaza si se face rosie toata..mai ales cand ma intreaba ceva din proprie initiativa...(pt sora mea mai mica intotdeauna am fost persoana cea mai apropiata)dar tot ea imi povestea de o colega ce la 14 ani "facea orale pt 15-20 de mii si d'alelalte pt 30"
offf..oare am scris deja prea mult?
aveam de gand sa va povestesc de prima mea data...
poate maine pt k akum este ora 12 si mai am de scris 2 pagini pt tema la romana
kiss u
bye |
| descintec |
stormblast, hai ca te ajutam noi la romana, tu povesteste :)
D. |
| lorelei_19 |
stormblast, intr-un fel ai dreptate! asha era si ... pe timpul meu- pfuuui, ma simt asha batrana cand spun pe timpu' meu. Adica pe vremea cand eram eu adolescenta. Eram toate fetel cumintzi si cand si cand se mai auzea catevreuna care o lua razna. dar facea parte din exceptii, nu era o regula. ma bucur sa aflu ca si in generatia voatra tot asha e.
mai povesteste-ne din preocuparile si problemele voastre, sa stii ca ne intereseaza cu adevarat.
te mai asteptam [pup]
Paul are nevoie de noi:
http://www.ana-design.ch/paul/paul.htm |
| stormblast |
hello again!:))
ma bucur dak va sunt de folos asa k m'am gandit sa va mai povestesc [;)]
de fapt...mi'am amintit ceva...cand eram eu mai micuta (cred k aveam vreo 9-10 ani) am gasit in biblioteca o carte de anatomie..mare si cu poze...hmmmz..capitolul "aparatul genital al femeii"...am privit pozele si cele cateva explicatii d p margine..mi'a fost cam lene sa citesc tot...dar am luat o oglinda micuta si[:I]...m'am uitat sa vad dak e la fel ca in poza....
stiu k am fost intotdeauna o fire curioasa si cand nu stiam ceva ma apucam si cautam sa aflu...dar sunt sigura k majoritatea copiilor se intreaba ce e "pe acolo"
aaah..si by the way...dupa ce am facut asta am gasit si capitolul cu baietzii...[:D]
oricum...de vina e curiozitatea asta a mea...dar tot datorita ei am aflat eu ca inainte de a face sex for the first time trebuie sa fii pregatita,sa cunostii bine baiatul and all the other stuff ... si d aceea nu regret acum nimic [8D]
nu stiu dak va intereseaza prea mult....eu scriu oricum
...prima data....[:D]
aveam 17 ani si 3luni(nu cred k e f importanta varsta, dar oricum...) nu aveam o relatie de foarte mult timp (decat 2 luni- d fapt era cea mai lunga, pt k d obicei ma plictiseam repede si dupa max 1 luna le spuneam bye bye) dar am avut norocul sa gasesc un baiat minunat...se gandeste intotdeauna mai intai la mine si apoi la el, in timp, am ajuns foarte apropiati si suntem fiecare pentru celalalt persoana cea mai apropiata,persoana la care se duce atunci cand are o problema...cred k am pierdut nopti intregi numai vorbind[:)]
sincera sa fiu.nu prea insemna mare lucru pt mine virginitatea,nu imi amintesc nici in ce data eram dar stiu f bine k el a fost super dragutz si atent cu mine...(ca intotdeauna[;)]...
cum spuneam, nu mi'a parut rau ca am facut asta...cred k pot spune k am o relatie perfecta...
pacat k anul viitor voi pleca in alt oras la facultate...[q] i hope it won't be the end
...
akum sincera sa fiu nu prea stiu ce sa va mai scriu...
cred k dak vreti sa stiti ceva ... ask ...:)
bye bye for now[recevere]
va pupik [pup] |
| Donia |
quote: Originally posted by Alina Moscovici
Din pacate in occident, si din ce in ce mai mult si in Romania, parintii devin nedisponibili copiilor lor, atat d.p.d.v. fizic (ore multe la servici) cat si emotional (stressul si grijile de la servici sunt aduse acasa). De multe ori copiii, care asteapta sa le fie impus un sistem de valori de catre cele mai importane fiinte in viata lor –parintii,pe moment vor cauta sa gaseasca acest sistem de valori la “babysitter-ul” de TV sau Internet.. Poate mai tarziu, acesti copii vor cauta sa primeasca afectiunea (de care au fost deprivati) de la tot felul de prieteni de o calitate indoielnica, sau vor cauta sa-si regaseasca identitatea in astfel de prieteni.
Uite asta mi se pare un punct foarte important, si la fel, cele spuse de dr. Phill.
Roxana mea a inceput sa se compare cu cei din jur, in sensul ca de ce altora le sunt permise lucruri care ei ii sunt interzise? Ca si tine, si eu incerc sa-i spun ca BINE este ceea ce face ea, nu ceea ce vede la altii.
De cand am deschis subiectul asta, aproape zilnic am parte de provocari, incepe sa isi formeze personalitatea, sa aiba pareri proprii... si e nevoie de foarte mult tact si de multa imaginatie pentru a forma un om. Doamne ajuta sa reusim cat mai bine!
Alina, multumesc pentru pareri!
Stormblast, imi place ca esti o fata informata, iti doresc numai bine in viata.
|
| lai |
quote: Originally posted by Alina Moscovici
Eu una de pe acum ii instilez in sange fetei mele ca ea este unica si inegalabila, ca EA are dreptul si puterea sa defineasca ceea ce este "cool," si sa reziste tentatiei de a copia pe unii si pe altii.
Asta mi se pare extrem de important, nu neaparat legat de viata sexuala, dar in general, un puber si mai tarziu un adolescent este atat de vulnerabil, si nu ma gandesc neaparat ca o va "apuca pe cai gresite" ci ca poate suferi foarte mult daca nu este acceptat de cei "cool" din jurul sau.
quote:
"Teenagers shouldn't have serious dating relationships. No 14-year-old needs to have an intense boyfriend or girlfriend. Encourage group dates supervised by an adult."
Cu asta nu prea sunt de acord. Mi se pare mult prea mult ca la 14 ani (si mai tarziu, se intelege din citat) sa fie musai ca un adult sa le tina lumanarea tinerilor. Eu cred ca daca ai educat copilul sa fie suficient de puternic ca om, poti sa si ai incredere in el/ea ca va face niste alegeri bune. Oricum nu poti fi acolo in orice minut din orice zi, tentatiile vor aparea inevitabil, tu echipezi copilul cu niste "instrumente" de reactie, dar cum si cand le va folosi, asta ramane responsabilitatea lui.
Poate o relatie extrem de serioasa la 14 ani nu e cea mai buna idee - dar majoritatea relatiilor la 14 ani nu ajung sa fie extrem de serioase, adica la un nivel care ar putea afecta relatiile cu alte persoane, performanta scolara etc. Iar sa rapesti unui adolescent de 17-18 ani dreptul la o poveste de dragoste mi se pare iar exagerat.
quote:
"Your job as a parent is not to be a cool friend, but to set up boundaries in which your teen can comfortably grow."
Cu afirmatia asta sunt de acord.. dar e greu de spus cand devii dintr-un parinte care stabileste niste limite un parinte prea autoritar. Parintii mei au fost mai mult genul "cool friends", cel putin in anumite aspecte, si, desi uneori ar fi fost poate mai bine sa impuna niste limite pe care nu le-au impus, in general a fost mult mai bine asa fata de ce am vazut la cei mai multi dintre prietenii mei, aveam o prietena pe care la 18 ani mama ei o punea sa se duca la biserica sa se spovedeasca pentru pacate pe care nici macar nu le comisese [bang] Cu ai mei cel putin am avut o linie de discutie deschisa..
Lai |
| lai |
Da mey Alina, da' daca vrea copchilu' de exemplu sa plece pe undeva cu gasca de prieteni - adevarul ca pe-aici nu stiu nici eu exact cum e, nu'sh exact pana la ce varsta e ilegal sa lasi copchilu' sa plece de capul lui - da' ma gandesc la adolescenta mea in Romania, cand plecam pe la mare, pe munte, pe la festivaluri prin tara cu prietenii (asta cand eram in liceu) si se mai nimerea sa fie si vreun "iumbit" printre ei; e drept ca am mai facut si nebuneli pe care cu mintea de acum probabil nu le-as mai face, dar una peste alta nu mi s-a intamplat nimic foarte rau si amintirile care mi-au ramas sunt asa de frumoase..
cat despre ce se intampla in casa, iti spun eu ca daca e sa se intample se intampla si cu usa deschisa [:D] iar pe-aici se intampla in masini la greu.. ce vreau sa spun este ca daca e sa se intample se intampla oricum, oricat ar face parintele pe politistul, de-asta mi se pare mai important cum formezi copilul sa vada lucrurile si pe sine insusi, cum il ajuti sa invete sa ia decizii (fara sa iei tu decizii in locul lui), nu cum il controlezi. Asa vad eu lucrurile acum, insa eu nu sunt (inca) parinte si s-ar putea ca atunci cand o sa fiu sa-mi mai schimb parerea.. pana atunci ma intereseaza sa invat de la voi, cele care aveti deja pui.
[pup]
Lai |
| descintec |
Si eu simt mai aproape de punctul de vedere al lui Lai. Daca sunt de acord cu partea cu educatia, transmiterea valorilor si dezvoltarea constiintei de sine, la partea cu pazitul nu mai subscriu. Copiii sunt sufcient de sensibili ca sa percewapa spaima noastra fata de felul in care se dezvolta sexualitatea lor. Toate astea se vor regasi, intr-un fel sau altul, in atitudinea lor fata de sex. Pot deveni ascunsi sau inhibati. Si apoi, mi se pare cam mult ca noi parintii sa putem hotara chiar pana intr-atat ce drum trebuie sa il urmeze experientele lor sexuale.
D. |
| Bubbles |
quote: * Apropo de meseria de a fi parinte/parinti... cred ca e una din putinele meserii care nu cere brevet/licenta ptr. a o practica
Poate de aceea este si cea mai dificila si plina de responsabilitate.[8D] Si e singura meserie in care erorile dor cumplit... pe propria piele.
[flo]
Bianca |
| lorelei_19 |
Ce-mi mai amintesc si io: aveam o cunostinta, o fata de vreo 14 anishori. Fata era tzinuta din scuuuurt,cum nu va putetzi imagina. De la scoala trebuia sa fie acasa la ora cutare, n-avea voie sa faca nimic- bietul copil. Din fire insa era mai nebunatica, mai libertina, si nu prea se potrivea educatia asta cu firea ei. Asha ca, facea tot ce voia ea. De exemplu: mama o trimite dupa paine, si ii spune sa fie in - sa zicem 15 minute acasa. Ea insa vine intr-o ora, motivand ca nu era paine si s-a dus la 3 alimentari. Nimic deosebit, o sa ziceti. In timpul asta insa a facut dragoste cu un baiat. Si e caz real. Sa fii parinte e greu, sa fii parinte de adolescent e de 2 ori mai greu.
Paul are nevoie de noi:
http://www.ana-design.ch/paul/paul.htm |
| isabel 35 |
Buna fetelor,ma numesc Isabel am 35 de ani,am patru baieti si o fetita.Daca am inteles bine, aici se vorbeste despre sexualitatea copiilor.De la ce varsta isi incep viata sexuala.Mai inainte de toate sa specific ca eu m-am maritat la varsta de 18 ani,iar la 19ani deja eram mamica.Pentru mine odata cu nasterea primului copil,s-a dus asa zisa "copilarie",nici "adolescenta"nu mai eram.Nu puteti spune ca atunci eram un adult, a fost ceva intre cele trei.Eram un copil . Invatam sa fiu mama,sa am grija de micul meu ghemotoc,si de mine in acelasi timp.Dar cu timpul am capatat exerienta,nu a fost deloc usor pentru mine ,si nici pentru sotul meu nu este nici la ora actuala.Am c-am deviat de la subiect,dar sa va spun mai bine ca sa intelegeti.Cat sunt mici copiii,problemele nu sunt atat de mari.Am uitat amandoi de noptile nedormite,cand trebuia sa ii schimbam sa-i hranim.Sau de noptile grele ,cand faceam cu randul,sa le dam pastilele,caci erau bolnavi.Si acum sunt la fel ,cand raceste unul ,racesc toti.Problema este insa alta acum.Au crescut mari,au inceput sa iubeasca,sa planga ,sa sufere ca nu sunt poate bagati in seama de fetele care le plac.
Sau ca prietenia acum nu dureaza mai mult de doua saptamani.Aici in Belgia unde locuim,fetele nu mai sunt virgine de la varsta de 10 ani.A fost foarte socant pentru mine sa aflu de la baiatul meu cel mare,ca fata vecinei noastre i-a cerut sa faca sex oral de ziua ei.Binenteles ca nu a venit copilul la mine sa spuna,a vorbit cu tatal lui.Poate saracul si-a dat seama cat de penibil este,sa vina sa-mi spuna :stii mama ,fata pe care tu o admiri mereu ,si spui ca asa vrei sa fie si sora mea cand va fi de varsta ei,vrea sa facem sex oral.Pai va da-ti fetelor seama ce-a fost in mintea sotului meu cand a auzit,dar in a mea?Totul s-a schimbat in cateva secunde,am inceput sa o vad pe fata vecinei cu alti ochi.Sa va spun ce i-a spus sotul baiatului meu ,care am uitat sa specific ce varsta are.Acum in decembrie implineste 17 ani.E un baiat foarte bun ,este foarte cuminte,nu ne face probleme deloc.Sotul l-a intrebat ce parere are despre ce i-a cerut fata sa faca?La care baiatul ,i-a raspuns sincer ca prima data a fost socat,iar acum a luat totul in serios.Si se intreaba daca este bine sa faca de pe acum sex oral,ca sa ramana virgin pana la 23 de ani.Caci si fata vecinei ,la fel vrea sa ramana virgina?????[bang][bang][bang]Sotul i-a explicat ca daca incepe prin a face asa dragoste cu o fata ,o sa se scarbeasca repede,si nu o sa mai aibe respect pentru femei.Prima data ,si nu numai ,trebuie sa fie ceva pur ,romantic.Femeia nu o folosesti ca pe un obiect sexual.L-a mai intrebat daca un baiat i-ar cere sorei lui mai mici sa faca sex oral,ce ar spune cand ar afla?Iar el a spus ca ar fi in stare sa-i rupa oasele.Si atunci i-a raspuns si lui l-a intrebare ,cu o intrebare.Deci respecta fata,femeia,ca si cum ar fi rupta din tine.Chiar daca o fata vine si-ti cere asa ceva,tu spunei ca nu esti pregatit pentru o astfel de viata sexuala.Fata vecinei oicum si-a indeplinit dorinta ,de-a face sex oral de ziua ei,cu un alt vecin din cartier.E FOARTE GREU SA TII UN COPIL IN FRAU!CAND ESTE VORBA DE SEX, SUNT ISPITE LA TOT PASUL FIE CA SUNT BAIETI ,FIE CA SUNT FETE,,, CURIOZITATE INCEPE DE LA O VARSTA FRAGEDA CAND ISI DESCOPERA SEXUALITATEA,Pot sa spun ca fiul nostru ,deja si-a inceput viata sexuala,deoarece de fiecare data cand ii spal blugii ,ii gasesc in buzunare prezervative.Sotul l-a invatat despre bolile transmisibile sexual,dar nu suntem impacati deloc ca a inceput-o atat de devreme.Dar cum ziceau si fetele mai inainte,decat sa o faca pe la spate ,mai bine sa aibe incredere in tine,sa vina sa-ti spuna ,caci altfel cine stie ce s-ar intimpla.AM SA MAI REVIN ASUPRA SUBIECTULUI,SPER CA NU V-AU DERANJAT CELE SCRISE DE MINE. VA PUP SI SA AUZIM DE BINE [dc]
isabel 35 |
| an-k |
eu mi-am inceput viata sexuala la 16ani, cu un baiat cu care eram impreuna de vreo 3luni.De ce?
tot ce cunoscusem si vazusem eu pana atunci, in cartier sau la scoala mi s-a parut asa... baieti "satisfacuti" si fete(prietene) ba"pacalite" sa zic asa ba santajate si auzisem chiar de violuri-(tin samentionez ca ai mei nu imi spusesera nimik, adica atunci cand mi-a venit ciclu, la 12ani am crezut ca e kk[bang], iar cam tot pe atunci cand o fata mai mare mi-a spus ce face mama cui tata am alergat plangand sa-i spun ce a zis Oana, si a fost prima oara cand mama mi-a zis cate ceva dar nu prea mult)
asa, si cum spuneam- el era langa mine mereu, el m-a facut sa inteleg ca un baiat poate fii si interesat de suflet, si mi-a promis ca el nu imi va cere nimic ci se va intampla atunci cand voi vrea eu
intr-o dimineata m-am trezit eu, ca vreau!- nu pot sa spun ca il iubam, dar eram sigura ca, cu el va fii prima data asa cum mi-o doream, si asa a fost[:D]- dupa care am ramas si 4ani1/2 impreuna
dar vedeti voi in final a fost un....... si m-a inselat- orgoliul meu nu mi-a permis sa lupt si am renuntat
isabel varul sotului meu are o fata de 12ani si un baiat de14, eu ii apreciam f mult ca si familie, dar dupa ce ai scris tu ma uit la Monica(asa o cheama pe fata) si ma intreb daca, chiar o fii asa inocenta cum pare
mie din contra mi s-a parut Belgia tara unde copii au parte de f multa educatie(scoala toata ziua), iar parintii sunt f deschisi cu copii lor)- poate ma insel ca nu stau de mult timp in Belgia dar asta e prima impresie
anca DNP21martie |
| an-k |
vb de santaj sentimental
anca DNP21martie |
| Donia |
Stiam eu de ce am deschis subiectul! Ca fiica-mea e precoce, nu gluma.
Ieri am avut prima discutie despre cum se fac copiii. Mi-a spus ca ea inghite seminte si dupa aia o sa-i creasca un bebe in burtica... la 3 ani si jumatate [bang]. Si a mai spus: "Da, cum am ajuns eu in burta la tine, asa e! Ai inghitit pe Roxana cand era mica asa ca o samanta si s-a facut mare si doctorita a a scos-o."
Cu semintele i-am explicat mai demult ca toate florile cresc din seminte, si copacii la fel... dar a facut ea legatura si la oameni.
Asa ca nu era sa las copilul dezinformat si i-am spus ca eu am avut o samanta in burtica si a mai pus si tata una (i-am zis si pe unde [:I]) si din semintele astea doua s-a facut un bebe. Dar cu toate emotiile mele, a mers foarte bine discutia, a fost tare multumita ca am lamurit-o, nu era nici pe departe socata sau stanjenita.
Uneori zice ca eu am fost bebe la ea in burta si m-a scos la nascare...
Of, of, of, dragi copii, numai mama sa nu fii [;)] Cine stie se intrebari ma mai asteapta?
Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga) |
| scouty |
pe lista de discutii dedicata pustimii postasem recent un mesaj pe acest topic ... ideea este ca, in eventualitatea in care va este greu sa discutati cu copilul/adolescentul vostru aceste subiecte, ea/el pot fi indrumate spre site-uri internet/carti care (verificate de dumneavoastra in prealabil) pot face aceasta munca de lamurire ... fara a fi educati de mici in spirit deschis, acela ca pot pune orice intrebari, cu siguranta ca la adolescenta nu vor cauta sa afle raspunsuri la problemele lor de la parinti ... si decit de la prietenii din gasca, mai bine de pe site-uri specializate ...
This is a forwarded message
From: HERMANNSTADT <radus@alpinet.org>
To: cincisprezece@yahoogroups.com
Date: Monday, December 6, 2004, 9:09:03 PM
Subject: [15] clopotel.ro - portal pentru parinti si copii jurnal, referate, chat, jocuri, di
===8<==============Original message text===============
daca americanii au http://www.puberty101.com/ sau
http://www.there4me.com iata si la noi exista incercari pentru a face
lumina in subiecte tabu:
http://www.clopotel.ro/utile/sex.php
Pornind de la constatarea ca e mai bine sa afli INAINTE decat DUPA si de la intrebarile voastre referitoare la sexualitate, am construit aceasta sectiune, urmarind mai multe scopuri:
Ca sa vi se raspunda la intrebarile care va framanta si poate va e jena sa le puneti;
Pentru a va cunoaste corpul si functionarea lui;
Pentru ca modificarile pe care le aduce pubertatea sa nu va ia prin surprindere;
Pentru a nu ajunge “in fata faptului implinit” sau “cand nu se mai poate face nimic”
Pentru a sti despre sexualitate inainte de “a o face”
Pentru a invata sa va feriti de boli si de alte pericole;
Pentru a face copii din dragoste si nu din greseala;
Pentru a nu-i face atunci cand nu-i doriti;
Pentru a nu regreta o viata ceea ce s-a intamplat intr-o clipa;
Pentru acestea si pentru multe altele, va invit sa cititi, sa aflati si sa intrebati pentru ca “a nu sti” este mai daunator decat “a sti” ;
Nu e o rusine sa intrebi ci sa nu o faci…!
prietenie, friendship
radu serban--
cercetasii sibieni,
Ei ce mare problema?Eu cred ca fiecare isi incepe viatza sexuala cand doreste.Eu de exemplu m-am culcat cu viitorul meu sot la 15 ani...si sincer va spun ca nu am regretat...si cand mama mea a aflat a zis" may dar se vede ca aschia nu sare departe de trunchi"[:-)))]
Ferariu Andreea |
| adusca |
E grav daca pe baiatul meu, care are 16 ani si 2 luni, 1,83m si e si frumusel foc, nu-l intereseaza deloc acst subiect?
Si spun asta in cunostinta e cauza, nu ca nu as sti ce se petrece cu el. Singurele subiecte care-l atrag sunt cele legate de counter-stike si informatica. Iese in oras doar cand are vreun antrenament sau concurs. Nu discuta subiectul desi i-am facut educatie de mic in acest domeniul. Am fost cat mai deschisi posibil cu el, in limita bunului simt, normal. Cand incercam sa vorbim cu el, ne zambeste sfios, cu un fel de superioritate ....ca si cum ar sti tot(care ma seaca),si ne taie elanul scurt: "sunt inca copil, nu ma intereseaza, poate cand voi implini 18 ani sau cand voi intanli fata potrivita"
Cum s-o intanleasca daca el taie toate puntile de comunicare cu ele?
(ne-am gandit si la varianta homosexualitatii, ingrijorati, dar ne-a infirmat categoric)
O fi timid ca mine, eu am inceput viata sexuala la 20 de ani cu primul meu prieten (actualul sot).
Am delirat cam mult[bang]
Numai bine, Ada
Cine nu iarta, distruge puntea pe care trebuie sa treaca el insusi. |
| Donia |
Adusca, eu am un nepot care la 16 ani nu era interesat decat de calculator, toate discutiile cu cei 2-3 prieteni se invarteau in jurul calculatorului. Iar prietenii erau doar baieti, se vizitau, ieseau impreuna cateodata si cam atat.
Si intr-adevar, cam dupa 18 ani au inceput sa organizeze chefuri la care invitau si fete, asa ca eu nu cred ca ai avea motive de ingrijorare. Chiar daca baiatul tau are 16 ani, recunoste chiar el ca afectiv nu e pregatit pentru relatii. Cred ca o sa vina timpul sa socializeze mai mult, inevitabil va fi atras la un moment dat de lumea din jurul calculatorului.
Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga) |
| Natushka |
Acum zic ca nu ar trebui sa va mai ganditi "cum era pe vremea voastra" pentru ca nu mai are rost. Lucrurile s-au schimbat pe toate planurile mai ales dupa revolutie, dar sa revenim la oile noastre. Inca de mica mama mi-a spus ce inseamna sa fii fetita si ce inseamna sa fii baietel si care sunt diferentele dintre cele doua sexe. Am asimilat usor toate informatiile primite si acum sunt foarte informata si ma bucur ca stiu ce inseamna una si alta. Mi s-a explicat pe un tom prietenos si cald mai apoi ce se intampla daca ma cuylc cu vreun baiat. Mi-a spus si ce inseamna o "joaca" aparent nevinovata. In ziua de azi virginitatea este privita ca o boala care trebuia "vindecata" cat mai repede. Educatia sexuala se face fara inhibitii si faca ocolisuri. Chiar daca va este greu ca parinti calcati-va pe inima si spuneti-i copilului ce si cum pentru ca mai apoi sa aveti sufletul impacat ca ati facut tot ce v-a stat in putinta si ca atat cat ati putut l-ati sfatuit. Decat ca mai tarziu sa regretati amarnic micile amanari. Bineinteles nu trebuie sa fie socat adolescentul sau copilul cu amanunte prea prea intime...totul se face treptat. Chiar daca sunt fata vb si cu tata pe astfel de teme si el ma sfatuieste sa nu cedez diferitelor presiuni venite nu numai din partea baietilor ci si din cauza bombardamentului de indemnuri gen: "incearca nu ai ce pierde!" Vorbim pana si despre tampoane si metode contraceptive. Succes![hop]
The one and only |
| poison |
eu am 15 ani , acum am trecut clasa a9a , am gasit intamplator forumul si m-am gandit sa va scriu . m-am distrat copios pe faze de genul "aveam 20 si nu stiu cati de ani si am facut-o cu sotul meu" , la fel si mama : " primul peu sarut a fost cand treceam clasa a9a,esti foarte mica,bla bla bla " . mi-am inceput viata sexuala acum 1 luna , cu un tip cu care sunt de 5 luni si care a reusit sa ma faca sa inteleg multe din viata asta de tot ... va spun o chestie , ca sunteti mame si vreti binele copilului...nu-l stresati cu chestii de genul "nu te apuca de fumat,nu o face acum,ca e prea devreme,nu umbla cu aia,nu aia,nu aia" . nu rezolvati nimic . toata puterea de a te schimba vine din interior . am dat capacitatea , am avut prieten cu care m-am vazut pe furis , cand cica eram la meditatii , sau alte povesti . am invatat si am avut o medie mare,puteam intra oriunde . ma apucasem de fumat , ca cica eram stresata . preietenul meu m-a facut sa ma las si pot spune ca au trecut 3 luni de atunci si nu-mi mai trebuie . am facut dragoste cu el , desi mama ma batea la cap ca sunt prea mica , si sa nu o fac . prietene de ale mele mai mari,ma intrebau toate daca nu sunt prea mica.le-am raspuns categoric nu.nu regret ce am facut...voi,adultii,nu intelegeti o chestie...degeaba incercati sa ne faceti sa nu repetam greselile voastre...si degeaba incercati sa ne invatati sa facem ca voi...daca o mama a facut-o la 20 d ani,isi va invata fata sa faca la fel...nu merge.sper sa ma intelegeti,ca trec prina sta |
| lgireada |
Salutari,
Scriu si eu, pentru ca am doar 20 ani si ma consider tanara!
E usor sa spui ca vrei sa fii un parinte bun, ca vrei sa inveti copilul nu stiu ce reguli, ca vrei sa-i fii prieten, etc. E muult mult mai greu in practica.
Eu sunt un caz fericit. Pe mine m-a crescut bunica pentru ca mama a fost mereu bolnava. Si uimitor, bunica de 70 si nu stiu cati de ani a avut puterea sa-mi raspunda la intrebarea daca sa-mi incep viata sexuala sau nu cu urmatorul banc: "Vine o maicuta la poarta raiului si ii explica lui Dumnezeu ca a fost cuminte toata viata si acum vine sa-i ceara s-o primeasca in rai. Raspunsul divinitatii a fost: Eu ti-am dat-o ca s-o dai, nu sa vii cu ea in rai." Bunica a mai completat: fata mamii, vremurile is altele, eu nu te pot sfatui. Doar tu esti in masura sa decizi. Mentionez ca partea medicala o cunosteam, am rude medici la fel de deschisi sa discute. Am avut suport din toate punctele de vedere, chiar si daca ar fi fost o experienta nasoala! Norocul meu ca n-a fost!
Am scris cumva revoltata pentru ca am o multime de colege cu mame "incuiata", care vor sa fie prietene si nu reusesc. Si eu, ca si voi, mamicile, imi doresc sa fiu prietena. Ma rog lui Dumnezeu sa-mi lumineze mintea pana atunci. Si sa nu se schimbe vremurile asa de mult. Oricum ar fi 14 ani inca mi se pare putin...
Liliana |
| alinaxeni |
M-ati pus pe ginduri.Fata mea are13 ani, oare ce o fi in capul ei? Eu i-am explicat tot,fara jena, in limita normalului si cred ca a inteles ceva.Dupa ce am citit ce ati scris voi am cazut pe ginduri.Am sa redeschid discutia cu ea sa vedem ce mai zice.
alina |
| sileriki |
Salut
am citit tot capitolul , am ramas un pic uimita ,eu as vrea sa imi cresc baietelul cum am fost eu educata , pe la 15-16 ani , vroiam si eu sa ma distrez cu restul prietenelor mele ,si mergeam la discoteca (pe vremea aceea era printre putinele distractii), si ai mei mi-au zis nu imi interzice nimic , dar sa fiu sincera cu ei ce fac si asa si a fost , am incercat si tigara dar nu mi-a -placut si sunt nefumatoare , de incercat alcool mai mult de o gura nu , sexul? nu eram curioasa , auzeam restul amicelor cum e si nu am cedat nici unei curozitati dealtfel aveam 20 de ani cand s-a produs marele eveniment din viata mea si era o relatie de lunga durata , au fost nopti cand veneam la 2-3 noaptea acasa pe la 16-17 ani fiind fata , mama nu dormea , vedea ca sunt bine si adormea si ea linistita , nu putea dormi noaptea pana ce nu veneam eu acasa , deci nu mi-a fost interzis nimic si nici nu am profitat de nimic , gasca mea de atunci avea probleme din asa ceva ca nu se intelegeau nicicum cu parintii pe acesta tema , era o fata care nu era lasata nicaieri si nici nu i-a fost permisa nimic si ea le-a incercat pe toata si pot sa va zic a ajuns rau , dar fie
eu stiu dupa mine majoritatea adolescentilor trec prin asa ceva , eu voi permite fiului meu libertatea de care nevoie si voi incerca sa fiu prietena buna cu el vom vedea ce si cum va fii
pa o zi buna tuturor[hia]
evi , Eric 14.06.2000 |
| Ana-Maria21 |
Interesant subiect.Desi am 21 de ani ma sochez cand vad ca fetele la 12 ani se gandesc la sex.Mi se pare ca la varsta aia esti mult prea copil dar asta e parerea mea si poate ca si voi va mirati de noi cand va spunem ca am inceput pe la 16-17.Eu una mi-am inceput viata sexuala la 16 ani si 8-9 luni nu mai stiu exact.Nu am facut-o din curiozitate pentru ca eu nu am fost niciodata un copil curios(sunt curioasa dar nu in chestii din astea unde trebuie sa experimentezi),nu am facut-o nici pentru ca presiunea era mare ori din partea prietenului ori din partea amicilor,am facut-o pentru ca pur si simplu am vrut ca el sa fie primul si pentru ca ma simteam pregatita.Mai sunt cu el si acum,o sa facem 5 ani impreuna anul asta.Eu spre deosebire de alte fete de varsta mea nu ma jenam de faptul ca sunt virgina,chiar deloc.....le spuneam chiar prietenilor ca sa nu le vina cine stie ce idei si dupa ce se desparteau de mine sufeream pentru ca nu stiam de ce(acum stiu[:D])
Imi pare foarte rau ca multi tineri sunt influentati de cei din jur,ca cedeaza prea usor doar pentru a fi ca ceilalti.
Sper ca atunci cand o sa fiu mama sa fiu intelegatoare si sa nu ma sochez foarte usor dar nu sunt prea sigura pentru ca lucrurile se schimba de la an la an si deja ma sochez daramite cand o sa fiu mama...cred ca o sa-i leg de pat[:D].
http://community.webshots.com/user/AnaMaria360
"Moare incet cel care nu schimba foaia atunci cand este nefericit,cel care nu risca certitudinea in favoarea incertitudinii pentru a urma un vis,moare cate un pic cel care nu-si permite macar o data in viata sa fuga de sfaturi intelepte"-Pablo Neruda |
| be_yourself |
...eu am 16 ani si ma gandesc ca nu i-ar strica si mamei mele sa mai intre pe net, sa vorbeasca cu alte mame
...n-a prea vorbit cu mine despre sex, dar stie ca nu trebuie sa-si faca griji,ca nu m-a tinut niciodata prea din scurt, m-a tratat ca pe un adult, dar nu i-am facut nici probleme, ca sunt eleva la cal mai bun liceu din bucuresti....singura problema e ca ma considera adult doar cand are nevoie,si nu cred ca stie prea mult despre cat m-am maturizat cu adevarat
lasand asta la o parte, conflictele dintre parinti si copii cred ca vor exista mereu,pt ca generatiile se schimba tot mai mult. cred ca important este sa stim sa pastram limitele si sa ne intelegem reciproc in limita rationalului
n-am precizat ca sunt virgina si ca desi am un prieten, n-o sa primeasca nimic prea curand, pt ca eu nu sunt inca pregatita sa accept si riscurile...cu toate metodele de protectie pe care le-as folosi,numai gandul ca nu sunt 100% sigure ma copleseste....dar la un moment dat o sa trec si peste asta
doar ca zilele astea, am ajuns sa vorbesc pe net cu un prieten de-al fratelui meu (care are 11 ani)...pustiul este extrem de comunicativ si din vorba in vorba am ajuns la subiectul sex...mi-a povestit cum stiu toti baietii de varsta lui pozitiile ca pe rugaciune (de parca asta i-ar ajuta cu ceva), ce filme xxx vad ei si ca de-abia asteapta sa faca pasul asta
le-am povestit colegilor mei,fete si baieti, cu care pot sa vorbesc la modul matur despre orice, si am ramas toti uimiti de cum avanseaza generatiile...noi ne credeam razvratiti si totusi ne dam seama ca se poate mai rau, si am ajuns sa ne intrebam ce o sa fie peste 10 ani...mai rau ca batranii
....cam asta vroiam sa spun, cand imi mai aduc aminte mai postez, pt ca as vrea sa inteleaga si adultii ca unii dintre noi pot decide pt propria persoana, dar din pacata tot mai putini, din cate am obs in ultimul timp |