Homeland (1)

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

la mine e cofeina dupa care plange capul. Nu numai lichidele. O cana de cafea dimineata si sunt OK toata ziua. Dar e un must.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maru spune:

mihaela, dar daca incerci sa fie jumate coffee si jumate ciocolata (mocha cum ii zic astia pe acilea)?

eu eram bautoare inraita de cafea. M-am lasat cand am realizat ca mor si nu mai apuc sa fac niste trebi ce le am eu in minte...

Olympia, io lucrez cu alde mianna, ori mai bine zis, am lucrat... aici in majoritate cei ce fac clinical research is phd, nu md, dar gasesti si unii care le au pe amandoua...
V-am zis ca imi place la nebunie jobul meu cel nou?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

eu beau jumate cafea si cam o treime lapte. Nu e multa cafea, cat sa imi dea kick-ul de dimineata si sa nu ma doara capul. Cand sunt la slujba atunci beau mai multa cafea, inca doua, ca asa au astia pauzele.

maru dar de ce sa mori de cafea?

tu ce faci la jobul nou?

Si mie imi place la nebunie jobul pentru care ma pregatesc, ma simt ca pestele in apa. Am lucrat cateva zile acum intre sarbatori si dupa Anul Nou si nu va pot spune cat de happy am fost!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maru spune:

mihaela, am avut tensiunea f mare...

jobul nou, cam greu de explicat, ca sunt inca la inceput si inca nu le vad io pe toate, asa, in ansamblu. Coordonez admin un program la facultatea de medicina (curriculum).
mie imi este f greu sa ii zic vice-dean-ului Patricia, si nu Dr Houston :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:


DISCLAIMER: CINE NU E INTERESAT DE CEEA CE INSEAMNA CERCETAREA CLINICA ESTE RUGAT SA TREACA PESTE POSTUL ASTA ENORM

no hai sa incerc sa povestesc un pic.

cred ca ce fac eu e nitel diferit de ce zice Maru - ca organizare, nu ca principiu.

pana la punerea unui medicament pe piata, oricare ar fi el, se trece prin etapele de cercetare. mai intai e cercetarea preclinica - microscop, animale, chestii de-alea. daca pare cat de cat eficient, se trece la cercetarea clinica, adica pe subiecti umani.

ok, aici e momentul in care publicul de obicei urla "huooo! ne folositi drept cobai!" cand presa ramane fara inspiratie mai baga cate-un articol legat de cercetarea clinica - are succes asigurat. m-a distrat si m-a enervat in acelasi timp acum vreo doi sau trei ani un articol pe tema asta publicat ...in Vogue, in luna decembrie. adica Vogue, in loc sa ne arate ce sa purtam de revelion sau ce ruj e la moda in primavara urmatoare, dezbatea al dracului de informat subiectul "clinical research".

inca nu s-au hotarat daca pacientii amarati, ca astia de la noi, primesc medicamentul investigat, sau clar, placebo (sunt articole care zic cand asa, cand invers). cele care zic ca ai nostri primesc medicamentul, condamna asta - daaa, sigur, pe cobaii astia se testeaza ceva nou si nesigur, ii omoara cu inventiile lor! ailalti, dimpotriva: stim noi sigur, medicamentul e dat doar americanilor, ca sa-i vindece, alor nostri li se promite marea cu sarea si li se da apa de ploaie, toti primesc doar produsul inactiv!

n-au dreptate nici unii, nici ceilalti. si "ai nostri" si "ai lor" primesc fie medicatie, fie placebo. de obicei nu stie nici pacientul, nici medicul lui, daca pacientul a primit una sau alta. de multe ori nu stim nici noi. care noi? monitorii (asa ii zice pe romaneste la Clinical Research Associate).

si am ajuns la ce facem "noi". deci cineva a descoperit un medicament nou. acest cineva este o companie farmaceutica mai mica sau mai mare. mica-mica, dar si alea suficient de mici trebuie sa aiba suficienti bani sa-si sustina cercetarea. care coooosta. muuult.

(asta-i diferenta fata de ce zice Maru - adica asa cred. la ea, cercetarea apartine universitatii, si fondurile vin din granturi. la noi le suporta firma care a demarat cercetarea, generic numita "sponsorul").

toti pacientii care sunt inrolati in studii clinice iau aceasta decizie in mod voluntar. semneaza un document in care li se explica ce li se va intampla si ce li se poate intampla (dar nu-i obligatoriu) in timpul studiului, si incep tratamentul. sisteme automate ii impart in doua brate de tratament: cei care primesc medicatia activa, si cei care primesc un produs inactiv numit placebo.

apropos de ce ziceam mai sus ca scriu ziarele cand au chef de scandal pe tema asta: grupurile astea de tratament sunt perfect echilibrate, in functie de o serie de factori: varsta, sex, stadiul bolii, alte particularitati ale bolii. si pacientii din toate tarile participante la studiu pot primi fie una, fie alta. niciun sponsor nu si-ar permite sa arunce pe fereastra banii alocati cercetarii influentand aceasta impartire a pacientilor, fiindca scopul lor e sa determine eficienta medicamentului pe toate continentele, in orice zona - si exista diferente in raspunsul la tratament la pacientii de la noi, fata de cei din America si fata de cei din Japonia.

sa trec totusi la ce fac eu: deci avem sponsor, pacienti si medicii care-i trateaza. interfata intre sponsor si medic sunt companiile de cercetare clinica, si noi, CRA-ii, ca reprezentanti ai lor.

sponsorul intocmeste un protocol in care arata clar ce pacienti pot fi inclusi in studiul respectiv, ce tratament vor face - doza, interval intre doze, numarul total de doze, conditiile precise in care doza se ajusteaza etc, precum si ce parametri vor fi urmariti atat in cursul tratamentului, cat si un interval (bine definit) dupa terminarea lui. acesti parametri sunt diverse analize de laborator, semne si simptome, rezultate la tomografie sau la RMN etc.

toate aceste date le colecteaza medicii, in foile de observatie ale pacientilor sau in anumite documente puse la dispozitia lor de catre sponsor. concomitent, aceste date sunt introduse intr-un sistem electronic (pe vremuri - adica acum 4-5 ani, nu mai mult, erau niste dosare de hartie in care se introduceau aceste date, dosare care la pe parcursul studiului erau trimise la sponsor. acum am evoluat si folosim sisteme electronice).

monitorii (CRA-ii) merg periodic la medici (astea-s deplasarile mele) si verifica amanuntit daca datele au fost introduse corect in respectivul sistem. adica daca in foaie scrie de exemplu ca pacientul a avut tensiunea 14 cu 9, sa ma asigur ca in sistem nu scrie din greseala 15 cu 8.

pe langa asta, cand medicii au vreo nelamurire ne suna pe noi, iar daca nu stim raspunsul, transmitem mai departe intrebarea la sponsor. alteori ii sunam noi pe medici si le amintim ca in data de... trebuie sa faca cutare si cutare lucru pentru un anume pacient.

dupa fiecare deplasare (numita "vizita") facem un raport detaliat in care povestim cum stau lucrurile cu pacientii medicului respectiv, cati mai sunt in tratament, cati au terminat, cati au progresat sub tratament (cand este cazul), cata medicatie de studiu mai e la spital, daca protocolul a fost respectat sau s-au facut greseli minore sau mai mari, corectabile sau nu, ce trebuia facut si inca nu s-a facut...

scuzati lungimea postului, asta e doar rezumatul rezumatului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui maru

mihaela, am avut tensiunea f mare...




no, la mine nu e cazul, sunt cel mult la valoare normala, de obicei un pic sub ea. asa ca nu cafeaua o sa ma omoare

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

mianna ceva asemanator invat eu acum pentru examen. Etapele prin care trece un medicament ca sa se poata pune pe piata. Ma rog, e o parte mica din curs.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maru spune:

mianna, good to know

eu in schimb organizez oameni extreme de destepti sa se intalneasca si sa stabileasca ce si cum se studiaza la facultatea de medicina.
ei au creieru, eu am organizarea. Ma asigur ca stiu despre ce discuta, ma asigur ca au materialele necesare, le fac tot felul de reporturi... suna tare plictisitor

apoi mai sunt tampon intre studentii cu probleme si directorii de programe. Problemele sunt extreme de diverse, de la au picat un exam pana la nu vreau sa fac calluri de noapte din diverse motive...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui mihaela_s

mianna ceva asemanator invat eu acum pentru examen. Etapele prin care trece un medicament ca sa se poata pune pe piata. Ma rog, e o parte mica din curs.


cercetarea preclinica, cercetarea clinica cu fazele ei: I, II, III (si IV, da' aia-i dupa ce-a ajuns pe piata).

inveti mai detaliat de-atat?

intreaba daca e ceva ce nu-ntelegi - dar nu in suedeza

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

mianna e mai degraba despre cat de riscante sunt si testele ce se fac inainte de lansarea pe piata. E curs de farmacologie/toxicologie. Nu e complicat, voiam doar sa spun ca inteleg cu ce te ocupi si pare tare interesant.

maru interesant ce spui...tu ai ceva studii medicale?

Mergi la inceput